W mojej kuchni właśnie rozpoczął się sezon na truskawki :). Na początek proponuję Wam truskawkowy pudding z tapioki :). Idealna propozycja na letnie śniadanie. Taki pudding możecie dodatkowo podać z gęstym jogurtem greckim. Ja tym razem tapiokę gotowałam na wodzie, śmiało możecie jednak użyć mleka kokosowego, które dodatkowo wzbogaci smak.
Składniki:
1/4 szklanki tapioki
400 ml wody lub mleka
1 kg truskawek
2 – 3 łyżki ulubionego słodziła
Przygotowanie:
- Tapiokę zalej wodą lub mlekiem i odstaw na godzinę.
- Truskawki zmiksuj na mus. Dosłódź jeżeli jest taka potrzeba.
- Tapiokę wraz z wodą z moczenia przelej do garnka i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie całość powinna zgęstnieć. Pod koniec gotowania dodaj około 2/3 musu truskawkowego i 1 łyżkę słodzidła. Wymieszaj.
- Ugotowaną tapiokę przelej do ozdobnych słoiczków (zostaw nieco miejsca na truskawkowy mus). Odstaw do wystudzenia.
- Po tym czasie, do słoiczków wlej mus truskawkowy i wstaw do lodówki do schłodzenia.
- Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami.