Krucha tarta ze śliwkami i orzechowym nadzieniem, ten zapach! Podczas pieczenia roznosi się po całym domu i zapowiada nadchodzącą jesień :). Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszną tartę, ciasto dzięki swojej strukturze przypomina nieco francuskie, a śliwki i orzechowe nadzienie sprawiają, że na pewno nie skończy się na jednym kawałku :).
SKŁADNIKI:
– ciasto –
200 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 małe jajko
100 g zimnego masła
2 łyżki zimnego kefiru
– nadzienie orzechowe –
100 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
3 łyżki cukru trzcinowego
50 g masła
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
– dodatkowo –
około 10 śliwek
1 roztrzepane jajko
INSTRUKCJA:
- Mąkę wymieszaj z sola, cynamonem i cukrem pudrem. Dodaj posiekne masło, jajko i kefir. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę, następnie spłaszcz i wstaw do lodówki na godzinę.
- Wszystkie składniki nadzienia umieść w misce, zmiksuj na gładką masę.
- Śliwki przekrój na pół, wypestkuj i pokrój na paseczki.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt.
- Rozsmaruj na cieście nadzienie orzechowe zostawiając z każdej strony około 2 cm rant.
- Na nadzieniu ułóż śliwki jak na zdjęciu.
- Ranty złóż do środka i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 -30 minut.
- Ostudzone ciasto podawaj z lodami waniliowymi lub jogurtem greckim.