Krucha tarta ze śliwkami i orzechowym nadzieniem

Krucha tarta ze śliwkami i orzechowym nadzieniem, ten zapach! Podczas pieczenia roznosi się po całym domu i zapowiada nadchodzącą jesień :). Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszną tartę, ciasto dzięki swojej strukturze przypomina nieco francuskie, a śliwki i orzechowe nadzienie sprawiają, że na pewno nie skończy się na jednym kawałku :).

received_618000722250285-683x1024 Krucha tarta ze śliwkami i orzechowym nadzieniem

SKŁADNIKI:

– ciasto –

200 g mąki pszennej

szczypta soli

1 łyżka cukru pudru

1/2 łyżeczki cynamonu

1 małe jajko

100 g zimnego masła

2 łyżki zimnego kefiru

– nadzienie orzechowe –

100 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów

3 łyżki cukru trzcinowego

50 g masła

1 jajko

1 łyżka mąki pszennej

– dodatkowo –

około 10 śliwek

1 roztrzepane jajko

INSTRUKCJA:

  • Mąkę wymieszaj z sola, cynamonem i cukrem pudrem. Dodaj posiekne masło, jajko i kefir. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę, następnie spłaszcz i wstaw do lodówki na godzinę.
  • Wszystkie składniki nadzienia umieść w misce, zmiksuj na gładką masę.
  • Śliwki przekrój na pół, wypestkuj i pokrój na paseczki.
  • Ciasto rozwałkuj na prostokąt.
  • Rozsmaruj na cieście nadzienie orzechowe  zostawiając z każdej strony około 2 cm rant.
  • Na nadzieniu ułóż śliwki jak na zdjęciu.
  • Ranty złóż do środka i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 -30 minut.
  • Ostudzone ciasto podawaj z lodami waniliowymi lub jogurtem greckim.

received_759220334875270-683x1024 Krucha tarta ze śliwkami i orzechowym nadzieniem