Tarta z kremem waniliowym i mirabelkami

Tarta z kremem waniliowym i mirabelkami – idealny deser na zakończenie wakacji :). Słodycz waniliowego kremu przełamana kwaśnymi mirabelkami. Zapewniam, że nie musicie się martwić, że całość będzie zbyt słodka i mdła. Smaki są doskonale zrównoważone. Bardzo Wam polecam,  jeżeli nie macie mirabelek zastąpcie je inny kwaśnymi owocami.

SKŁADNIKI

– kruche ciasto –

200 g mąki pszennej

szczypta soli

1 łyżka cukru pudru

1 żółtko

1 łyżka lodowatej wody

– krem waniliowy –

400 ml mleka 3 %

2 łyżki mąki pszennej

4 żółtka

4 łyżki cukru

skórka otarta z 1 cytryny 

1 laska wanilii

1 szklanka pozbawionych pestek mirabelek

DSC_2533-683x1024 Tarta z kremem waniliowym i mirabelkami

INSTRUKCJA

  • Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i uformuj kulę, spłaszcz i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Żółtka razem z 3 łyżkami cukru oraz skórką otartą z cytryny ubij na jasną masą.
  • Mleko wlej do rondelka dodaj nasiona z 1 laski wanilii, 1 łyżkę cukru i całość doprowadź do wrzenia.
  • Do ubitych żółtek dodaj 2 płaskie łyżki mąki pszennej i wymieszaj, następnie dodaj kilka łyżek gorącego mleka i ponownie zamieszaj.
  • Masę jajeczną wlej do rondelka z mlekiem i czacznij intensywnie mieszać trzepaczką, aby nie było grudek. Rondelek ponownie wstaw na palnik i mieszaj do momentu aż całość zgęstnieje. Ważne, żeby nie doprowadzić do zagotowania mleka. Gotowy krem odstawiamy. 
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do pieczenia, spód nakłuj widelcem i wstaw do zamrażalnika na około godzinę.
  • Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 minut.
  • Na podpieczony spód wylej krem waniliowy, na wierzchu ułóż połówki mirabelek i ponownie wstaw do piekarnika na około 15 minut.
  • Po ostudzeniu tarta jest gotowa do jedzenia.
  • Smacznego!

DSC_2524-683x1024 Tarta z kremem waniliowym i mirabelkami