Tarta z kremem waniliowym i mirabelkami – idealny deser na zakończenie wakacji :). Słodycz waniliowego kremu przełamana kwaśnymi mirabelkami. Zapewniam, że nie musicie się martwić, że całość będzie zbyt słodka i mdła. Smaki są doskonale zrównoważone. Bardzo Wam polecam, jeżeli nie macie mirabelek zastąpcie je inny kwaśnymi owocami.
SKŁADNIKI
– kruche ciasto –
200 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka lodowatej wody
– krem waniliowy –
400 ml mleka 3 %
2 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
4 łyżki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
1 laska wanilii
1 szklanka pozbawionych pestek mirabelek
INSTRUKCJA
- Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i uformuj kulę, spłaszcz i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Żółtka razem z 3 łyżkami cukru oraz skórką otartą z cytryny ubij na jasną masą.
- Mleko wlej do rondelka dodaj nasiona z 1 laski wanilii, 1 łyżkę cukru i całość doprowadź do wrzenia.
- Do ubitych żółtek dodaj 2 płaskie łyżki mąki pszennej i wymieszaj, następnie dodaj kilka łyżek gorącego mleka i ponownie zamieszaj.
- Masę jajeczną wlej do rondelka z mlekiem i czacznij intensywnie mieszać trzepaczką, aby nie było grudek. Rondelek ponownie wstaw na palnik i mieszaj do momentu aż całość zgęstnieje. Ważne, żeby nie doprowadzić do zagotowania mleka. Gotowy krem odstawiamy.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do pieczenia, spód nakłuj widelcem i wstaw do zamrażalnika na około godzinę.
- Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 minut.
- Na podpieczony spód wylej krem waniliowy, na wierzchu ułóż połówki mirabelek i ponownie wstaw do piekarnika na około 15 minut.
- Po ostudzeniu tarta jest gotowa do jedzenia.
- Smacznego!