Nadszedł najbardziej ciasteczkowy miesiąc w roku. Pachnący korzennymi przyprawami i klementynkami :). Uwielbiam ten cudowny czas! Tęsknie za nim cały rok :). Dzisiaj podrzucam Wam przepis na korzenne ciasteczka z makiem. Przepis nie jest trudny, a ciasteczka naprawdę pyszne. Kruche, aromatyczne – idealne na prezent dla bliskiej osoby :).
SKŁADNIKI
300g mąki pszennej
100g cukru pudru
1 łyżka maku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1/3 łyżeczki kardamonu
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
200g zimnego masła
1 żółtko
INSTRUKCJA
- Pamiętaj, aby przed użyciem skórki z cytryny, cytrynę sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką.
- Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, solą, przyprawami, makiem i skórką z cytryny.
- Dodaj pokrojone w kostkę masło oraz żółtko i posiekaj nożem. Następnie szybko zagnieć gładkie ciasto.
- Uformuj z ciasta kulę, spłaszcz ją i wstaw do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie na podsypanym mąką papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto. Jeżeli chcesz uzyskać wzór na ciasteczkach, użyj serwetki z ładnym wzorem. Dociskając za pomocą wałka serwetkę do ciasta uzyskasz bardzo fajny efekt. Na koniec wytnij z ciasta kółka. Drugim sposobem na ciekawy wzór jest szklanka z wypukłym wzorem. Rozwałkuj ciasto, następnie użyj szklanki jak wałka, dość mocno dociskając szklankę do ciasta. Następnie wytnij z ciasta kółka lub inne wzory.
- Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Przed pieczeniem blachę z ciasteczkami możesz wstawić na 15 minut do lodówki, aby mieć pewność, że w trakcie pieczenia wzór na ciastkach się zachowa.
- Ostudzone możesz posypać cukrem pudrem.