Korzenne ciasteczka z makiem

Nadszedł najbardziej ciasteczkowy miesiąc w roku. Pachnący korzennymi przyprawami i klementynkami :). Uwielbiam ten cudowny czas! Tęsknie za nim cały rok :). Dzisiaj podrzucam Wam przepis na korzenne ciasteczka z makiem. Przepis nie jest trudny, a ciasteczka naprawdę pyszne. Kruche, aromatyczne – idealne na prezent dla bliskiej osoby :).

DSC_8145-2-683x1024 Korzenne ciasteczka z makiem

DSC_7821-683x1024 Korzenne ciasteczka z makiem

SKŁADNIKI

300g mąki pszennej

100g cukru pudru

1 łyżka maku

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki cynamonu

1/3 łyżeczki mielonych goździków

1/3 łyżeczki kardamonu

szczypta soli

skórka otarta z 1 cytryny

200g zimnego masła

1 żółtko

INSTRUKCJA

  • Pamiętaj, aby przed użyciem skórki z cytryny, cytrynę sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką.
  • Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, solą, przyprawami, makiem i skórką z cytryny.
  • Dodaj pokrojone w kostkę masło oraz żółtko i posiekaj nożem. Następnie szybko zagnieć gładkie ciasto.
  • Uformuj z ciasta kulę, spłaszcz ją i wstaw do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie na podsypanym mąką papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto. Jeżeli chcesz uzyskać wzór na ciasteczkach, użyj serwetki z ładnym wzorem. Dociskając za pomocą wałka serwetkę do ciasta uzyskasz bardzo fajny efekt. Na koniec wytnij z ciasta kółka. Drugim sposobem na ciekawy wzór jest szklanka z wypukłym wzorem. Rozwałkuj ciasto, następnie użyj szklanki jak wałka, dość mocno dociskając szklankę do ciasta. Następnie wytnij z ciasta kółka lub inne wzory. 
  • Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Przed pieczeniem blachę z ciasteczkami możesz wstawić na 15 minut do lodówki, aby mieć pewność, że w trakcie pieczenia wzór na ciastkach się zachowa.
  • Ostudzone możesz posypać cukrem pudrem.