Gruszki duszone w soku pomarańczowym z miodem

Dzisiaj zapraszam Was na bardzo szybki i prosty deser – gruszki duszone w soku pomarańczowym z miodem. To idealny dodatek do jogurtu greckiego, owsianki lub panna cotty. Takie duszone gruszki świetnie sprawdzą się również na tostach francuskich lub jako nadzienie naleśników. Ja je uwielbiam! 

DSC_7365-683x1024 Gruszki duszone w soku pomarańczowym z miodem

 

DSC_7337-683x1024 Gruszki duszone w soku pomarańczowym z miodem

 

DSC_7382-683x1024 Gruszki duszone w soku pomarańczowym z miodem

SKŁADNIKI

3 dojrzałe gruszki

sok z 2 pomarańczy

2 anyże gwiazdkowe

kaweł kory cynamonu (można zastąpić 1/2 łyżeczką mielonego cynamonu)

1 goździk

4 łyżki miodu

do podania: jogurt grecki, ricotta lub serek mascarpone

INSTRUKCJA

  • Gruszki obierz, przekrój na pół i pozbaw je gniazd nasiennych.
  • Na patelnię wlej sok pomarańczowy, dodaj miód, przyprawy i gruszki.
  • Duś na małym ogniu, aż gruszki zmiękną (mają się jednak nie rozpadać).
  • Podawaj je z jogurtem greckim, polane sosem z duszenia.
  • Świetnie smakują również z owsianką, sprawdzą się jako dekoracja tortu lub sernika. To również doskonały dodatek do panna cotty.

DSC_7449-683x1024 Gruszki duszone w soku pomarańczowym z miodem