Dzisiaj zapraszam Was na bardzo szybki i prosty deser – gruszki duszone w soku pomarańczowym z miodem. To idealny dodatek do jogurtu greckiego, owsianki lub panna cotty. Takie duszone gruszki świetnie sprawdzą się również na tostach francuskich lub jako nadzienie naleśników. Ja je uwielbiam!
SKŁADNIKI
3 dojrzałe gruszki
sok z 2 pomarańczy
2 anyże gwiazdkowe
kaweł kory cynamonu (można zastąpić 1/2 łyżeczką mielonego cynamonu)
1 goździk
4 łyżki miodu
do podania: jogurt grecki, ricotta lub serek mascarpone
INSTRUKCJA
- Gruszki obierz, przekrój na pół i pozbaw je gniazd nasiennych.
- Na patelnię wlej sok pomarańczowy, dodaj miód, przyprawy i gruszki.
- Duś na małym ogniu, aż gruszki zmiękną (mają się jednak nie rozpadać).
- Podawaj je z jogurtem greckim, polane sosem z duszenia.
- Świetnie smakują również z owsianką, sprawdzą się jako dekoracja tortu lub sernika. To również doskonały dodatek do panna cotty.