Czas na wiosenne porządki i przegląd zamrażarki. Jeżeli latem robiliście zapasy, to teraz jest najlepszy moment aby je wykorzystać :). Wiosnę czuć w powietrzu, jednak na soczyste, letnie owoce musimy jeszcze poczekać i po prostu uzbroić się w cierpliwość. Ten czas mogą nam umilić mrożone owoce, które o tej porze są naprawdę dobrą alternatywą. Moja propozycja na wykorzystanie takich owoców to koktajl z jeżyn. Nie należy się bać mrożonek, owoce zamrożone tuż po zbiorach zachowują walory zdrowotne i smakowe świeżych owoców. Jeżyny są źródłem żelaza, potasu i witaminy C. Z kolei – nielubiane przez wielu – drobne pestki jeżyn świetne wpływają na perystaltykę jelit, a co za tym idzie pobudzają trawienie. Poza tym to dobry pomysł na urozmaicenie codziennej diety i wprowadzenie do niej nieco koloru. W końcu jemy również oczami.
To co, zabieramy się za miksowanie ? 🙂
Składniki:
na 2 porcje
2 szklanki kefiru
1 szklanka mrożonych jeżyn (u mnie Hortex)
2 łyżki płatków owsianych
1 -2 łyżki syropu daktylowego lub innego, ulubionego słodzidła
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki koktajlu umieść w naczyniu blendera i miksuj do momenty uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
- Spróbuj, ewentualnie dodaj więcej syropu daktylowego lub miodu.
- Jeżeli koktajl wyjdzie zbyt gęsty dodaj nieco mleka lub wody mineralnej. Udekoruj owocami i podawaj.
- Smacznego !