Bardzo smaczna i bezglutenowa opcja na śniadanie. Jaglane pancakes robi się bardzo szybko. Nie jest to przepis skomplikowany. Pamiętajmy jednak, że mąka jaglana zawiera w sobie nieco goryczki i ten smak może być delikatnie wyczuwalny. Można temu zapobiec – przygotowując mąkę w domowych warunkach. Wystarczy, kaszę jaglaną przepłukać na zmianę gorącą i zimną wodą (najlepiej kilkakrotnie). Następnie wysuszyć w piekarniku i zmielić na mąkę. Tak przygotowana mąka ma zdecydowanie inną jakość i o niebo lepszy smak :). Mąka jaglana ma również właściwości wysuszające – tego boi się sporo osób. Można temu zapobiec, mieszając ją z inną mąką, na przykład kokosową. Tak zrobiłam ja i placuszki wyszły świetne. Oczywiście konsystencja będzie inna niż placuszków przygotowanych na bazie mąki pszennej, będzie bardziej piaskowa.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki kokosowej
3 łyżki cukru kokosowego
szczypta soli
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (jeżeli zależy Ci na wersji bez glutenu)
1/2 szklanki jogurtu
1 szklanka wody mineralnej
1 jajko
1 szklanka mrożonych jeżyn (u mnie firmy Hortex)
dodatkowo: syrop daktylowy i jeżyny do podania
Przygotowanie:
- W jednej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
- W oddzielnym naczyniu połącz jogurt, wodę i jajko. Następnie przelej do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mrożone owoce i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
- Smaż zgrabne placuszki na patelni z nieprzywierającą powłoką. Od Ciebie zależy ich grubość i wielkość.
- Podawaj z syropem daktylowym lub innym ulubionym słodzidłem, owocami i na przykład jogurtem greckim.