Nie ma nic lepszego niż kubek gorącej kawy i kawałek aromatycznego, kardamonowego ciasta z gruszkami. Zachęcona przez markę Goplana poszukałam na targu soczystych gruszek oraz korzennych przypraw i stworzyłam to czekoladowe cudo. Mam nadzieję, że i Was uda mi się namówić do jesiennych wypieków :). Tym bardziej, że marka Goplana zorganizowała bardzo fajny konkurs, w którym co tydzień do wygrania mikser planetarny SMEG, a 3 razy w tygodniu bon do sklepów DUKA o wartości 500 zł. Po szczegóły zapraszam na stronę marki www.goplana.pl/konkurs
Udanych wypieków!
SKŁADNIKI
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki mielonych orzechów (u mnie mieszanka orzechów laskowych i migdałów)
szczypta soli
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
¾ szklanki cukru trzcinowego
3 duże jajka
100 g gorzkiej czekolady (użyłam klasycznej gorzkiej czekolady Goplana)
¾ szklanki oleju rzepakowego
3 duże, dojrzałe gruszki
* do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml
INSTRUKCJA
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do ostudzonej dodaj olej i wymieszaj.
- Mąkę wymieszaj z mielonymi orzechami, solą, kardamonem i proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę. Do masy dodaj czekoladę z olejem i dość delikatnie wymieszaj łopatką.
- Dodaj mąkę z przyprawami i ponownie wymieszaj. Mieszaj jedynie do połączenia się składników.
- Na spód tortownicy wlej część masy, ułóż gruszki (w całości, nie obieraj ich) i zalej resztą masy.
- Piecz przez około 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka.
* wpis powstał przy współpracy z marką Goplana