Pyszna owsianka z jabłkowym kompotem, którę mieliśmy okazję jeść w pięknych okolicznościach przyrody :). Taki jesienny piknik chodził za mną od dawna, mógł się udać tylko z zapasem gorącej, aromatycznej herbaty i cudownej owsianki ;). Zabraliśmy też gruby koc, wełniane rękawiczi i dobry humor :). Tylko spójrzcie jak było fajnie :).
SKŁADNIKI
– jabłkowy kompot –
3 średniej wielkości jabłka
50 g cukru
10 g cukru z prawdziwą wanilią
250 ml wody
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 goździk
1 łyżka mąki ryżowej
– kremowa owsianka –
1 szklanka płatków owsianych
1 i 3/4 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
sok z 1/2 pomarańczy
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
szczypta soli
INSTRUKCJA
- Jabłka pokrój na ćwiartki następnie w plasterki.
- W rondelku z grubym dnem rozpuść cukier, aż stanie się złoty. Następnie stopniowo wlej wodę (rób to bardzo ostrożnie), dodaj też cukier z prawdziwą wanilią, cynamon i goździk. Wymieszaj wszystko bardzo energicznie trzepaczką, dodaj pokrojone jałbka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
- Po tym czasie wyjmij jabłka, a sok z gotowania zagęść mąką ryżową. W tym celu wymieszaj 3 łyzki soku z gotowania z 1 łyżką mąki ryżowej, następnie wlej miksturę do reszty soku i wymieszaj. Sok po chwili gotowania powinien zgęstnieć. Ponownie wrzuć jabłka i wymieszaj, już nie gotuj, odstaw.
- Płatki owsiane umieść w rondelku z grubym dnem. Zalej wodą, dodaj sporą szczyptę soli, skórkę i sok pomarańczowy. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia. Nie mieszaj i poczekaj, aż płatki wchłoną wodę i napęcznieją. Potrwa to jakieś 8 – 10 minut.
- Zacznij stopniowo dolewać mleko, aby uzyskać kremową konsystencję.
- W słoiczku umieść kompot jabłkowy, następnie owsiankę, udekoruj świeżym jabłkiem, orzechami i ulubionymi suszonymi owocami.
- Smacznego 🙂