Pyszne, jesienne ciasto dyniowe z figami i orzechami laskowymi. Cudownie żółciutkie i wilgotne, idealne do aromatycznej herbaty.
Czy Wy również czujecie nadchodzącą jesień? Bo ja tak, niby jeszcze lato, jednak pogoda już zdecydowanie bardziej jesienna, stąd i zdjęcia w takim klimacie. Ten czas ma swój urok i nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać się na piknik.
SKŁADNIKI
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
3 jajka
1 szklanka puree z dyni
100 g masła
50 g posiekanych orzechów laskowych
3 figi pokrojone na mniejsze kawałki
– krem –
125 g serka śmietankowego
50 g cukru pudru
50 g miękkiego masła
figi do dekoracji
* do odmierzania użyłam szklanki o pojemności 250 ml
* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
INSTRUKCJA
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Formę do babki lub keksową natłuść i oprósz bułką tartą.
- Mąkę wymieszaj z przyprawami, solą i proszkiem do pieczenia.
- Do miski wbij jajka, dodaj roztopione i ostudzone masło oraz cukier, zmiksuj (masa ma być gładka, a wszystkie składniki połączone). Dodaj puree z dyni i jeszcze raz wszystko zmiksuj.
- Dodaj mąkę oraz orzechy i wymieszaj za pomocą łopatki. Masa będzie gęsta.
- Do formy przelej część masy, następnie ułóż na niej figi i zalej drugą częścią masy.
- Wstaw do piekarnika na około 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka.
- Przygotuj krem. W misce umieść masło, serek i cukier. Miksuj wszystko na wysokich obrotach, aż masa stanie się gładka i kremowa.
- Ostudzone ciasto udekoruj kremem i świeżymi figami.