Ciasto dyniowe z figami i orzechami laskowymi

Pyszne, jesienne ciasto dyniowe z figami i orzechami laskowymi. Cudownie żółciutkie i wilgotne, idealne do aromatycznej herbaty.

Czy Wy również czujecie nadchodzącą jesień? Bo ja tak, niby jeszcze lato, jednak pogoda już zdecydowanie bardziej jesienna, stąd i zdjęcia w takim klimacie. Ten czas ma swój urok i nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać się na piknik.

DSC_5097-683x1024 Ciasto dyniowe z figami i orzechami laskowymi

DSC_5021-683x1024 Ciasto dyniowe z figami i orzechami laskowymi

SKŁADNIKI

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

3/4 szklanki cukru trzcinowego

3 jajka

1 szklanka puree z dyni

100 g masła 

50 g posiekanych orzechów laskowych

3 figi pokrojone na mniejsze kawałki

– krem –

125 g serka śmietankowego

50 g cukru pudru

50 g miękkiego masła

figi do dekoracji

* do odmierzania użyłam szklanki o pojemności 250 ml

* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

INSTRUKCJA

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Formę do babki lub keksową natłuść i oprósz bułką tartą.
  • Mąkę wymieszaj z przyprawami, solą i proszkiem do pieczenia.
  • Do miski wbij jajka, dodaj roztopione i ostudzone masło oraz cukier, zmiksuj (masa ma być gładka, a wszystkie składniki połączone). Dodaj puree z dyni i jeszcze raz wszystko zmiksuj.
  • Dodaj mąkę oraz orzechy i wymieszaj za pomocą łopatki. Masa będzie gęsta.
  • Do formy przelej część masy, następnie ułóż na niej figi i zalej drugą częścią masy.
  • Wstaw do piekarnika na około 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Przygotuj krem. W misce umieść masło, serek i cukier. Miksuj wszystko na wysokich obrotach, aż masa stanie się gładka i kremowa.
  • Ostudzone ciasto udekoruj kremem i świeżymi figami.

DSC_5120-683x1024 Ciasto dyniowe z figami i orzechami laskowymi