Jesienne curry z dynią, jarmużem i kalafiorem – jak sama nazwa wskazuje – nie ma lepszej pory na to danie. Kremowy sos i najlepsze sezonowe warzywa. Wyszło naprawdę pysznie. Przepis nie jest skomplikowany, nie musicie się martwić, że przygotowanie tego curry zajmuje Wam dużo czasu. Idealne danie na początek tygodnia.
Składniki:
2 kubki posiekanej dyni
1/3 kalafiora
1 batat
10 brukselek
2 garście porwanego na mniejsze części jarmużu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru
1 puszka mleka kokosowego
1/2 puszki wody
1 łyżeczka zielonej pasty curry (można pominąć)
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
płatki chilli
1 łyżeczka kurkumy
dodatkowo: ugotowany ryż
Przygotowanie:
- Cebulę, imbir i czosnek posiekaj dość drobno.
- Podziel kalafiora na małe różyczki, batata pokrój w kostkę. Brukselki przekrój na pół.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, imbir oraz pastę curry i smaż 2 – 3 minuty na małym ogniu. Dodaj 2 łyżki masła orzechowego, kurkumę, płatki chilli i wymieszaj.
- Dorzuć posiekaną dynię, batata i kalafior, smaż 2 minuty.
- Całość zalej mleczkiem kokosowym i gotuj około 12 minut. Warzywa powinny zmięknąć, dodaj brukselkę i gotuj jeszcze kilka minut, pod koniec gotowania dodaj jarmuż dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Podawaj z ryżem.