Weekend bez ciasta jest weekendem straconym. Zatem podrzucam Wam przepis na proste i do tego bezglutenowe ciasto z gruszkami i miodowym kremem na bazie serka naturalnego. Dla osób nietolerujących laktozy przygotowałam alternatywę dla tego kremu, szczegóły znajdziecie poniżej. Całość jest bardzo aromatyczna i takie wypieki lubię najbardziej. Udanego pieczenia !
Składniki:
– ciasto –
1 szklanka mąki ryżowej
1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 jajka
1 szklanka mleka (może być roślinne)
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
2 gruszki
– gruszki do przełożenia ciasta –
4 duże gruszki pokrojone w kostkę
kilka łyżek wody
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta cynamonu
– krem miodowy –
400 g serka naturalnego (u mnie poznański)
2 łyżki miodu
*w wersji bez laktozy proponuję wegańską bitą śmietanę:
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
- Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Spód formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj tłuszczem.
- Wszystkie suche składniki ciasta wymieszaj razem.
- W oddzielnej misce dokładnie wymieszaj jajka z mlekiem i olejem. Dodaj suche składniki i wymieszaj. Dorzuć gruszki i jeszcze raz przemieszaj.
- Ciasto wylej na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.
- Ciasto pozostaw w formie do całkowitego wystudzenia.
- Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka dodaj 3 łyżki wody i zagotuj, gruszki powinny zmięknąć, ale się nie rozpadać. Dodaj cynamon, mąkę ziemniaczaną wymieszaj z łyżką wody i dodaj do gruszek. Zagotuj i poczekaj, aż całość zgęstnieje. Ostudź.
- Przygotuj krem. Serek wymieszaj z miodem i wstaw do lodówki do schłodzenia.
- W wersji bez laktozy zamiast kremu przygotuj wegańską bitą śmietanę. Schłodzoną puszkę mleka kokosowego otwórz i oddziel twardy tłuszcz kokosowy od wody. Tłuszcz przełóż do miski razem z cukrem pudrem, wodę odlej. Możesz ją wykorzystać do owsianki lub wypić. Do kokosowego tłuszczu dodaj cukier puder i ubij na sztywną bitą śmietanę.
- Ostudzone ciasto przekrój na 2 blaty, przełóż je gruszkami i częścią miodowego kremu lub kokosowej bitej śmietany. Wierzch ciasta udekoruj kremem lub wegańską bitą śmietaną i posyp cynamonem.