Bezglutenowe ciasto z gruszkami i miodowym kremem

Weekend bez ciasta jest weekendem straconym. Zatem podrzucam Wam przepis na proste i do tego bezglutenowe ciasto z gruszkami i miodowym kremem na bazie serka naturalnego. Dla osób nietolerujących laktozy przygotowałam alternatywę dla tego kremu, szczegóły znajdziecie poniżej. Całość jest bardzo aromatyczna i takie wypieki lubię najbardziej. Udanego pieczenia !

DSC_2513-686x1024 Bezglutenowe ciasto z gruszkami i miodowym kremem

Składniki:

– ciasto –

1 szklanka mąki ryżowej

1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 płaska łyżeczka cynamonu

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

3 jajka

1 szklanka mleka (może być roślinne)

1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego

2 gruszki

– gruszki do przełożenia ciasta –

4 duże gruszki pokrojone w kostkę

kilka łyżek wody

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta cynamonu

– krem miodowy –

400 g serka naturalnego (u mnie poznański)

2 łyżki miodu

*w wersji bez laktozy proponuję wegańską bitą śmietanę:

1 puszka mleka kokosowego

3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
  • Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Spód formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj tłuszczem.
  • Wszystkie suche składniki ciasta wymieszaj razem.
  • W oddzielnej misce dokładnie wymieszaj jajka z mlekiem i olejem. Dodaj suche składniki i wymieszaj. Dorzuć gruszki i jeszcze raz przemieszaj.
  • Ciasto wylej na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Ciasto pozostaw w formie do całkowitego wystudzenia.
  • Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka dodaj 3 łyżki wody i zagotuj, gruszki powinny zmięknąć, ale się nie rozpadać. Dodaj cynamon, mąkę ziemniaczaną wymieszaj z łyżką wody i dodaj do gruszek. Zagotuj i poczekaj, aż całość zgęstnieje. Ostudź.
  • Przygotuj krem. Serek wymieszaj z miodem i wstaw do lodówki do schłodzenia.
  • W wersji bez laktozy zamiast kremu przygotuj wegańską bitą śmietanę. Schłodzoną puszkę mleka kokosowego otwórz i oddziel twardy tłuszcz kokosowy od wody. Tłuszcz przełóż do miski razem z cukrem pudrem, wodę odlej. Możesz ją wykorzystać do owsianki lub wypić. Do kokosowego tłuszczu dodaj cukier puder i ubij na sztywną bitą śmietanę.
  • Ostudzone ciasto przekrój na 2 blaty, przełóż je gruszkami i częścią miodowego kremu lub kokosowej bitej śmietany. Wierzch ciasta udekoruj kremem lub wegańską bitą śmietaną i posyp cynamonem.