Tort piernikowy przekładany kremem czekoladowym i domową konfiturą z pomarańczy to jedna z moich ostatnich świątecznych propozycji :). Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i chętnie przetestujecie ten przepis :).
SKŁADNIKI
– ciasto –
2 szklanki mąki pszennej
2/4 szklanki gorzkiego kakao
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
200 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki płynnego miody
200 g gorzkiej czekolady
3 jajka
1 szklanka mleka
skórka otarta z 1 pomarańczy
– krem –
500 g serka mascarpone
200 g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki gorzkiego kakao
– ganache –
200 g gorzkiej czekolady
300 ml śmietanki 30 %
– dodatkowo –
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka konfitury z pomarańczy
2 łyżki wody
pierniki, plastry pomarańczy i kakao do dekoracji
* do odmierzenia składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml
* użyłam tortownicy o średnicy 18 cm
INSTRUKCJA
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Przygotuj ciasto. Roztop gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
- Wysmaruj masłem spód i boki tortownicy, następnie obsyp kakao.
- Mąkę wymieszaj z kakao, solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika.
- Masło utrzyj na puch razem z cukrem trzcinowym i skórką pomarańczową (zajmie to kilka minut).
- Następnie dodawaj po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując.
- Dodaj roztopioną gorzką czekoladę oraz mleko i miksuj jedynie do połączenia się składników.
- Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie szpatułką.
- Masę przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka.
- Ciasto po ostudzeniu wyjmij z foremki, wyrównaj ścinając zbyt wyrośnięty wierzch. Przekrój na 3 – 4 blaty (wszystko zależy od wielkości formy).
- Przygotuj krem do przełożenia tortu. Mascarpone zmiksuj z pozostałymi składnikami na gęsty krem.
- Jeżeli konfitura z pomarańczy jest bardzo gęsta wymieszaj ją z 2 lub 3 łyżkami wody.
- Posmaruj blat konfiturą, następnie wyłóż część kremu i wyrównaj. Przykryj kolejnym blatem i powtórz czynność. Wierzchu tortu nie smaruj już konfiturą i kremem.
- Możesz resztą kremu posmarować boki i wyrównać nierówności. Nie musisz tego jednak robić zbyt dokładnie.
- Tort wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- W tym czasie przygotuj ganache. Śmietankę doprowadź do wrzenia jednak nie gotuj. Zalej nią połamaną czekoladę i odstaw na 10 minut. Po tym czasie wymieszaj trzepaczką, aby powstał gładki krem. Ostudź.
- Ganache posmaruj boki i wierzch ciasta. Ponownie wstaw do lodówki.
- Roztop 100 g czekolady w kąpieli wodnej. Ostudzoną czekoladą polej wierzch i delikatnie boki tortu, aby powstały dekoracyjne zacieki. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
- Na koniec możesz wierzch tortu obsypać kakao i udekorować pierniczkami oraz plasterkami pomarańczy. Pięknie będą prezentować się gałązki świerku.