Tort piernikowy

Tort piernikowy przekładany kremem czekoladowym i domową konfiturą z pomarańczy to jedna z moich ostatnich świątecznych propozycji :). Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i chętnie przetestujecie ten przepis :). 
DSC_6029-2-683x1024 Tort piernikowy

SKŁADNIKI

– ciasto –

2 szklanki mąki pszennej

2/4 szklanki gorzkiego kakao

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

200 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1/2 szklanki płynnego miody

200 g gorzkiej czekolady

3 jajka

1 szklanka mleka

skórka otarta z 1 pomarańczy

– krem –

500 g serka mascarpone

200 g śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

4 łyżki gorzkiego kakao

– ganache –

200 g gorzkiej czekolady

300 ml śmietanki 30 %

– dodatkowo –

100 g gorzkiej czekolady

1 szklanka konfitury z pomarańczy 

2 łyżki wody

pierniki, plastry pomarańczy i kakao do dekoracji

* do odmierzenia składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml

* użyłam tortownicy o średnicy 18 cm

INSTRUKCJA

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Przygotuj ciasto. Roztop gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
  • Wysmaruj masłem spód i boki tortownicy, następnie obsyp kakao.
  • Mąkę wymieszaj z kakao, solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika.
  • Masło utrzyj na puch razem z cukrem trzcinowym i skórką pomarańczową (zajmie to kilka minut).
  • Następnie dodawaj po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując.
  • Dodaj roztopioną gorzką czekoladę oraz mleko i miksuj jedynie do połączenia się składników.
  • Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie szpatułką.
  • Masę przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Ciasto po ostudzeniu wyjmij z foremki, wyrównaj ścinając zbyt wyrośnięty wierzch. Przekrój na 3 – 4 blaty (wszystko zależy od wielkości formy).
  • Przygotuj krem do przełożenia tortu. Mascarpone zmiksuj z pozostałymi składnikami na gęsty krem.
  • Jeżeli konfitura z pomarańczy jest bardzo gęsta wymieszaj ją z 2 lub 3 łyżkami wody.
  • Posmaruj blat konfiturą, następnie wyłóż część kremu i wyrównaj. Przykryj kolejnym blatem i powtórz czynność. Wierzchu tortu nie smaruj już konfiturą i kremem.
  • Możesz resztą kremu posmarować boki i wyrównać nierówności. Nie musisz tego jednak robić zbyt dokładnie.
  • Tort wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  • W tym czasie przygotuj ganache. Śmietankę doprowadź do wrzenia jednak nie gotuj. Zalej nią połamaną czekoladę i odstaw na 10 minut. Po tym czasie wymieszaj trzepaczką, aby powstał gładki krem. Ostudź.
  • Ganache posmaruj boki i wierzch ciasta. Ponownie wstaw do lodówki.
  • Roztop 100 g czekolady w kąpieli wodnej. Ostudzoną czekoladą polej wierzch i delikatnie boki tortu, aby powstały dekoracyjne zacieki. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Na koniec możesz wierzch tortu obsypać kakao i udekorować pierniczkami oraz plasterkami pomarańczy. Pięknie będą prezentować się gałązki świerku.