Tak się składa, że zawsze o tej porze roku szukam pomysłów na zdrowe, warzywne dania. Mój organizm wraz z przyjściem wiosny automatycznie domaga się czegoś lżejszego. Wy też tak macie? Owsiankę na śniadanie zastępuję jogurtem z nasionami chia oraz świeżymi owocami, zamiast zimowych, ciężkich dań pojawiają się różnego rodzaju sałatki, dania z dużą ilością warzyw i kasz. Jajka zapiekane w awokado to właśnie jedna ze zdrowych i smacznych propozycji na wiosenny posiłek 🙂 W tym przepisie użyłam jajek przepiórczych, ale możecie użyć zwykłych. Pamiętajcie jednak, że należy powiększyć miejsce w awokado do którego wbijemy jajko, będzie trzeba też odlać nieco białka.
Składniki:
1 awokado
2 jajka przepiórcza (lub 2 zwykłe)
kilka pomidorków koktajlowych
kilka rzodkiewek
szczypiorek i natka pietruszki
sól i pieprz
dobra oliwa
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Do miejsca po pestce wbijamy jajko przepiórcze. Jeżeli używamy zwykłych jajek, należy powiększyć otwór do którego wbijemy jajko. Solimy i pieprzymy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. pieczemy około 5 – 10 min w zależności od tego, jakie żółtko chcemy uzyskać. Jeżeli używamy zwykłych jajek, czas pieczenia należy nieco wydłużyć.
- Po upieczeniu posypujemy warzywami oraz posiekanymi ziołami. Polewamy dobrej jakości oliwą lub olejem. Ja użyłam oleju rydzowego.