Wiosna i jesień na talerzu 🙂 Mimo, że wiosnę mamy już za oknem, na pachnące nią warzywa będziemy musieli jeszcze nieco poczekać. Ja jednak będąc na poznański targu, młodym marchewkom nie mogłam się oprzeć 🙂 Od razu zainspirowały mnie do zrobienia tego dania. W mojej mini spiżarni czekała również dynia piżmowa i zrobiło się pomarańczowo na talerzu ;)Grillowana pierś z kurczaka z młodą marchewką i dynią, to świetna propozycja na obiad lub kolację, doskonale smakuje i pięknie się prezentuje. Polecam!
Składniki:
Na 2 porcje
pierś z kurczaka
6 młodych marchewek z nacią
3 średniej wielkości młode ziemniaki
¼ dyni piżmowej
łyżka świeżo startego imbiru
2 łyżki soku z pomarańczy
łyżeczka suszonego tymianku
1,5 łyżeczki ziaren kolendry rozdrobnionych w moździerzu
sól i pieprz
około 4 łyżek oleju (u mnie rzepakowy)
Sos jogurtowy
kubeczek jogurtu naturalnego
sól i pieprz
łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Marchew dokładnie myjemy szczoteczką do warzyw lub druciakiem, nie obieramy . Przycinamy nać tak, aby nieco jej zostało jak na zdjęciu. Osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem oraz sokiem pomarańczowym. Skrapiamy łyżką oleju, dokładnie obtaczamy w nim marchew. Pieczemy 30 – 45 minut w zależności od grubości marchewek.
- Dynię kroimy na ćwiartki, nie obieramy, przyprawiamy łyżeczką kolendry, solą oraz pieprzem. Skrapiamy łyżką oleju.
- Ziemniaki myjemy, jeżeli są młode nie obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem skrapiamy łyżką oleju.
- Pierś dzielimy na dwa cieńsze filety, solimy i pieprzymy, dodajemy tymianek, resztę kolendry oraz łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy, aby filety były całe pokryte przyprawami.
- Mniej więcej w połowie pieczenia (po około 15 minutach) dodajemy do marchewek, ziemniaki oraz dynię.
- Jogurt mieszamy z łyżką cytryny, solą pieprzem oraz świeżą natką pietruszki (zostawiając trochę do dekoracji).
- Jak wszystkie warzywa będą miękkie, rozgrzewamy patelnię grillową (jeżeli nie mamy możemy użyć zwykłej), następnie smażymy filety przez 3 do 5 minut z każdej strony (czas zależy od grubości filetów). Na filetach powinny pojawić się złote paski. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy pierś jest upieczona, wbijmy w najgrubszą część mięsa nóż. Sok jaki wypłynie z mięsa powinien być przezroczysty.
- Całość po upieczeniu podajemy z sosem jogurtowym.