Jajka zapiekane z jarmużem i prosciutto to danie bezproblemowe i bardzo smaczne. Jajka w kokilkach przygotowuję regularnie, ale co jakiś czas zmieniam warianty smakowe. Możliwości jest bardzo wiele. Wystarczy zrobić przegląd lodówki i mamy lekkie i pożywne śniadanie :). Zamiast szynki dojrzewającej można użyć wędzonej, dodać szpinak, pomidory. Równie wspaniale jajka smakują z łososiem i kaparami. To co zaglądamy do Twojej lodówki ? 🙂
Lubię chwile kiedy nie muszę się śpieszyć i nic mnie nie goni. Wtedy, w rytmie slow mogę rozkoszować się smakami i wspólnym posiłkiem z mężem. Moim skromnym zdaniem na najlepsze leniwe śniadanie składają się jajka, dużo dobrej, zaparzonej kawy (czasem zamieniam na herbatę) i pachnące pieczywo :). Zgadzacie się?
Składniki:
na 2 porcje
2 jajka
2 duże garście świeżego jarmużu
1/2 świeżej chilli
2 łyżki świeżo startego parmezanu
4 plasterki prosciutto (lub innej szynki dojrzewającej)
świeży majeranek lub oregano
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej dodaj jarmuż, posól i smaż około minuty. Odstaw.
- Kokilki wyłóż prosciutto, dodaj jarmuż i wbij do każdej kokilki po jednym jajku.
- Posyp parmezanem, posiekanym majerankiem i pokrojoną w plasterki chilli. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 10 minut. Żółtka jajek powinno być jedynie lekko ścięte.
- Podawaj z grzankami, razowym pieczywem lub bagietką.