Obłędnie pyszne i mocno wilgotne korzenne fit ciasto dyniowo – bananowe. Ciasto jest proste w wykonaniu i można je zrobić bez użycia miksera. Długo zachowuje świeżość i cały czas pozostaje wilgotne. Wspaniale pachnie korzennymi przyprawami. Uwielbiam takie wypieki. Bardzo polecam. Można jeść bez wyrzutów sumienia :).
Składniki:
2 szklanki mąki żytniej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka puree z dyni
1 duży banan
2 jajka
3 – 4 łyżki miodu
1/3 szklanki oleju kokosowego
dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70%), garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Mąkę żytnią wymieszaj razem z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj przyprawy korzenne oraz posiekane orzechy włoskie i jeszcze raz wymieszaj.
- W większym naczyniu zmiksuj razem jajka z puree dyniowym i bananem, olejem kokosowym oraz miodem.
- Dodaj suche składniki i wymieszaj, by nie było grudek.
- Ciasto przełóż do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię.
- Piecz 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka.
- Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę i polej nią ciasto. Posyp posiekanymi orzechami.