Stir – fry z wołowiną, warzywami i makaronem ryżowym

Stir – fry z wołowiną, warzywami i makaronem ryżowym to świetny pomysł na zdrowy i sycący obiad. Mnóstwo warzyw i cieniutko pokrojona wołowina – to po prostu musiało się udać :). Smakuje świetnie, a całe danie powstaje naprawdę szybko! Kluczem do sukcesu jest to, aby wszystkie składniki były uprzednio przygotowane i pod ręką, wołowina pokrojona w naprawdę cienkie plasterki, a patelnia dobrze rozgrzana.

stir-fry-819x1024 Stir - fry z wołowiną, warzywami i makaronem ryżowym

Składniki:

na około 4 – 5 porcji

400 g wołowiny (najlepiej polędwicy lub rostbefu)

1 papryka czerwona

1 mała cukinia

10 małych pieczarek

3 średniej wielkości marchewki

2 ząbki czosnku

2 cm kawałek imbiru

1 mała cebula

pęczek natki pietruszki

3 – 4 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego)

2 łyżki czarnego lub białego sezamu (można pominąć)

1/2 papryczki chilli (można pominąć)

 łyżeczka oleju sezamowego lub z orzechów ziemnych (można pominąć)

2 łyżki oleju rzepakowego

200 g makaronu ryżowego

Przygotowanie:

  1. Wołowinę pokrój w bardzo cienkie plasterki (w poprzek włókien). Aby uzyskać naprawdę cienko pokrojoną wołowinę, warto ją wcześniej zamrozić i ostrym nożem pokroić w cieniutkie plasterki. Następnie poczekać, aż całkowicie się rozmrozi.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Paprykę, cukinię oraz marchewkę pokrój w cieniutkie paseczki. Pieczarki i czosnek pokrój w cienkie plasterki, imbir i cebulę w drobną kosteczkę.
  4. W woku lub na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj czosnek oraz drobno posiekaną cebulę i imbir. Smaż chwilę, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
  5. Dodaj wołowinę i smaż do momentu, aż całkowicie zmieni kolor i przestanie być krwista (1 – 2 minuty).
  6. Dodaj marchewkę i paprykę, smaż chwilę. Dodaj pieczarki i cukinię. Całość smaż przez 2 – 3 minuty na dość dużym ogniu.
  7. Następnie dodaj sezam i chwilę podsmaż.
  8. Dodaj makaron do warzyw i wołowiny. Dodaj sos sojowy, na początek 3 łyżki i jeżeli będzie trzeba dodaj jeszcze łyżkę lub dwie. Dodaj olej sezamowy lub z orzechów arachidowych i wymieszaj. Zdejmij z ognia.
  9. Posyp natką pietruszki, możesz również posypać paseczkami marchewki i plasterkami chilli (jeżeli używasz). Podawaj.