Jaglane trufle czekoladowe

Słodycze mogą być zdrowe i jakie to proste ! Jaglane trufle czekoladowe przygotowuję wyjątkowo często i uwielbiam za mocny, czekoladowy smak. Jeżeli nie lubicie kaszy jaglanej – nie zrażajcie się, w truflach jest niewyczuwalna. Ja jaglaną uwielbiam, to zdecydowanie wdzięczny temat w kuchni 🙂

czekoladowe-trufle-686x1024 Jaglane trufle czekoladowe

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki mleka krowiego lub w wersji wegańskiej roślinnego

100 g gorzkiej czekolady (minimum 75%) lub czekolady wegańskiej

1 laska wanilii (można pominąć)

2 łyżki miodu lub syropu klonowego

1/2 szklanki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich (można pominąć)

gorzkie kakao do obtoczenia trufli

jaglane-trufle-czekoladowe-686x1024 Jaglane trufle czekoladowe

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną opłucz na zmianę gorącą i zimną wodą, czynność powtórz 3 razy (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Nie pomijaj tego etapu !
  2. Opłukaną kaszę jaglaną przełóż do garnka o grubym dnie, zalej mlekiem.
  3. Laskę wanilii (jeżeli używasz) przetnij wzdłuż, nożem wyskrob ziarenka przełóż je do garnka, dodaj również samą laskę i wymieszaj. Całość zagotuj.
  4. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu około 15 – 18 minut. Na sam koniec zdejmij pokrywkę i odparuj resztę mleka.
  5. Wyjmij laskę wanilii, dodaj połamaną gorzką czekoladę i wymieszaj całość dokładnie łyżką.
  6. Do jeszcze lekko ciepłej kaszy jaglanej dodaj 2 łyżki miodu i całość zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekane orzechy włoskie i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
  7. Ostudzoną masę przykryj folią aluminiową i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzona masa będzie się lepiej formować.
  8. Po tym czasie z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w gorzkim kakao.
  9. Gotowe jaglane trufle czekoladowe przechowuj w lodówce nawet do kilku dni.