Słodycze mogą być zdrowe i jakie to proste ! Jaglane trufle czekoladowe przygotowuję wyjątkowo często i uwielbiam za mocny, czekoladowy smak. Jeżeli nie lubicie kaszy jaglanej – nie zrażajcie się, w truflach jest niewyczuwalna. Ja jaglaną uwielbiam, to zdecydowanie wdzięczny temat w kuchni 🙂
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka krowiego lub w wersji wegańskiej roślinnego
100 g gorzkiej czekolady (minimum 75%) lub czekolady wegańskiej
1 laska wanilii (można pominąć)
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
1/2 szklanki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich (można pominąć)
gorzkie kakao do obtoczenia trufli
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłucz na zmianę gorącą i zimną wodą, czynność powtórz 3 razy (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Nie pomijaj tego etapu !
- Opłukaną kaszę jaglaną przełóż do garnka o grubym dnie, zalej mlekiem.
- Laskę wanilii (jeżeli używasz) przetnij wzdłuż, nożem wyskrob ziarenka przełóż je do garnka, dodaj również samą laskę i wymieszaj. Całość zagotuj.
- Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu około 15 – 18 minut. Na sam koniec zdejmij pokrywkę i odparuj resztę mleka.
- Wyjmij laskę wanilii, dodaj połamaną gorzką czekoladę i wymieszaj całość dokładnie łyżką.
- Do jeszcze lekko ciepłej kaszy jaglanej dodaj 2 łyżki miodu i całość zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekane orzechy włoskie i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
- Ostudzoną masę przykryj folią aluminiową i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzona masa będzie się lepiej formować.
- Po tym czasie z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w gorzkim kakao.
- Gotowe jaglane trufle czekoladowe przechowuj w lodówce nawet do kilku dni.