Zdrowa, a przy tym pięknie prezentująca się na talerzu – zimowa sałatka z pomarańczą i granatem. Zawiera w sobie to, co o tej porze najlepsze. Dodatkowo może stanowić ciekawy akcent na świątecznym stole czy eleganckiej kolacji. W końcu żyjemy w czasach w których ważny jest nie tylko smak, ale również wygląd zjadanych przez nas potraw. Jemy oczami, a ta sałatka doskonale wpisuje się w ten trend.
Marynowane buraki możesz wykorzystać nie tylko w tym przepisie. Świetnie sprawdzą się jako carpaccio podane na rukoli lub dodatek do kanapek. Będą również świetne do zimowej wersji sałatki Caprese. Wystarczy, że cieniutko pokrojonego buraka przełożysz plastrami mozzarelli :).
Składniki:
na 2 porcje
sałatka
3 duże garście roszponki
1 pomarańcza
nasiona z połówki granatu
kilka plastrów marynowanych buraków
marynowane buraki
2 duże upieczone w piekarniku buraki
1 pomarańcza
4 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka płynnego miodu
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Marynowane buraki
- Buraki pokrój na mandolinie w cieniutkie plastry (można to również zrobić za pomocą noża).
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- W wyparzonym słoiku ułóż plastry buraka, dodając co kilka warstw po łyżce marynaty.
- Odstaw na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Sałatka
- Za pomocą ostrego noża obierz pomarańczę tak, aby pozbyć się również białej części (albedo). Obraną pokrój na plasterki.
- Na talerzu ułóż liście roszponki, dodaj plasterki pomarańczy i buraka. Całość posyp nasionami granatu.
- Przed podaniem sałatkę skrop marynatą z buraków lub dressingiem z tego przepisu.