Zimowa sałatka z pomarańczą i granatem

Zdrowa, a przy tym pięknie prezentująca się na talerzu – zimowa sałatka z pomarańczą i granatem. Zawiera w sobie to, co o tej porze najlepsze. Dodatkowo może stanowić ciekawy akcent na świątecznym stole czy eleganckiej kolacji. W końcu żyjemy w czasach w których ważny jest nie tylko smak, ale również wygląd zjadanych przez nas potraw. Jemy oczami, a ta sałatka doskonale wpisuje się w ten trend.

Marynowane buraki możesz wykorzystać nie tylko w tym przepisie. Świetnie sprawdzą się jako carpaccio podane na rukoli lub dodatek do kanapek. Będą również świetne do zimowej wersji sałatki Caprese. Wystarczy, że cieniutko pokrojonego buraka przełożysz plastrami mozzarelli :).

zimowa-sałatka-z-granatem-686x1024 Zimowa sałatka z pomarańczą i granatem

Składniki:

na 2 porcje

sałatka

3 duże garście roszponki

1 pomarańcza

nasiona z połówki granatu

kilka plastrów marynowanych buraków

marynowane buraki

2 duże upieczone w piekarniku buraki

1 pomarańcza

4 łyżki octu jabłkowego

1 łyżka płynnego miodu

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Marynowane buraki

  1. Buraki pokrój na mandolinie w cieniutkie plastry (można to również zrobić za pomocą noża).
  2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  3. W wyparzonym słoiku ułóż plastry buraka, dodając co kilka warstw po łyżce marynaty.
  4. Odstaw na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc.

marynowane-buraki-686x1024 Zimowa sałatka z pomarańczą i granatem

Sałatka

  1. Za pomocą ostrego noża obierz pomarańczę tak, aby pozbyć się również białej części (albedo). Obraną pokrój na plasterki.
  2. Na talerzu ułóż liście roszponki, dodaj plasterki pomarańczy i buraka. Całość posyp nasionami granatu.
  3. Przed podaniem sałatkę skrop marynatą z buraków lub dressingiem z tego przepisu.