Cytrusowo – imbirowa mieszanka do herbaty nada jej wyjątkowego smaku. Myślę, że spodoba się nie jednemu miłośnikowi tego naparu 🙂
Składniki:
skórka z 2 pomarańczy
skórka z 2 cytryn
3-centymetrowy kawałek imbiru
miód
Przygotowanie:
- Imbir obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
- Cytrusy umyj, sparz wrzątkiem i obierz bardzo cienko za pomocą ostrego noża lub obieraka do warzyw. Staraj się zrobić to tak, aby na skórce zostało jak najmniej albedo (białej części).
- Jeżeli cytrusy obierzesz razem z albedo lub nie usuniesz go przed siekaniem – mieszanka będzie bardzo gorzka.
- Następnie skórki pomarańczy i cytryny pokrój w drobną kostkę.
- Przełóż do wyparzonego słoiczka. Dodaj posiekany imbir, całość zalej lekko podgrzanym miodem tak, aby przykrył całą mieszankę.
- Cytrusowo – imbirową mieszankę przechowuj w lodówce.