Jabłka w cieście piernikowym to dla mnie smak dzieciństwa. Pyszne o tej porze jabłka w połączeniu z korzenną przyprawą stanowią ideał wśród jesiennych deserów 🙂
Składniki:
na 2 porcje
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka brązowego cukru (jeżeli jabłka są bardzo słodkie można pominąć)
1/2 szklanki mleka
1 jajko
skórka otarta z 1 pomarańczy *
2 duże jabłka
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do podania
Przygotowanie:
- Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, dodajemy mleko, skórkę pomarańczową oraz jajko. Łączymy składniki za pomocą rózgi kuchennej lub miksera. Odstawiamy.
- Jabłka obieramy (można też zostawić skórkę, robiłam w dwóch wersjach obie dobre). Kroimy na dość cienkie plastry. Następnie za pomocą nakrętki od butelki, wycinamy otwory w miejscu gniazd nasiennych, aby się ich pozbyć.
- Na patelni rozgrzewamy masło lub olej rzepakowy.
- Plastry jabłka obtaczamy w cieście i układamy na patelni, smażymy na rumiano z obu stron. Czynność powtarzamy z pozostałymi plastrami.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
* Jak ścieramy skórkę z cytrusów pamiętajmy, aby nie ścierać białej części (albedo) ponieważ jest ona gorzka i sprawi, że całość będzie mało smaczna.