Tym razem postanowiłam zrobić coś całkiem innego i przygotować śniadaniowe pumpkin spice latte smoothie. Dynię uwielbiam w każdej postaci: pieczoną, w zupie, jako dodatek do sałatki lub składnik owocowych musów.
Składniki:
1/3 szklanki puree z dyni
1/2 banana
3/4 szklanki jogurtu greckiego
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki espresso (zimnego) lub mocnej zaparzonej kawy
2 – 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Puree z dyni bardzo łatwo się przygotowuje. Wystarczy, że dynię pozbawioną gniazd nasiennych pokroimy na mniejsze kawałki i wstawimy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 -30 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie pozbywamy się skóry, a miąższ miksujemy na puree.
- Wszystkie składniki smoothie przekładamy do naczynia blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
- Na suchej patelni podprażamy pestki dyni.
- Pumpkin spice lattte smoothie przelewamy do szklanek. Posypujemy mielonym cynamonem oraz prażonymi pestkami dyni. Podajemy.