Pumpkin Spice Latte Smoothie

Tym razem postanowiłam zrobić coś całkiem innego i przygotować śniadaniowe pumpkin spice latte smoothie. Dynię uwielbiam w każdej postaci: pieczoną, w zupie, jako dodatek do sałatki lub składnik owocowych musów.

14936884_1229265123783429_391361300_n Pumpkin Spice Latte Smoothie

Składniki:

1/3 szklanki puree z dyni

1/2 banana

3/4 szklanki jogurtu greckiego

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki espresso (zimnego) lub mocnej zaparzonej kawy

2 – 3 łyżki miodu lub syropu klonowego

1/3 łyżeczki cynamonu

1/3 łyżeczki mielonego imbiru

1/3 mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Puree z dyni bardzo łatwo się przygotowuje. Wystarczy, że dynię pozbawioną gniazd nasiennych pokroimy na mniejsze kawałki i wstawimy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 -30 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie pozbywamy się skóry, a miąższ miksujemy na puree.
  2. Wszystkie składniki smoothie przekładamy do naczynia blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
  3. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni.
  4. Pumpkin spice lattte smoothie przelewamy do szklanek. Posypujemy mielonym cynamonem oraz prażonymi pestkami dyni. Podajemy.