Domowy ekstrakt z wanilii to świetny sposób, aby nadać naszym wypiekom i deserom wspaniałego aromatu. Nie jest trudny w przygotowaniu i jak dla mnie niezastąpiony w kuchni. Pamiętajcie, że jest jeszcze czas, aby go przygotować sobie taki ekstrakt i cieszyć się jego niesamowitym aromatem w świątecznych wypiekach 🙂
Składniki:
4 – 5 dużych lasek wanilii
1 szklanka wódki (lub więcej, ilość zależy od butelki w której przygotujecie ekstrakt)
szklana buteleczka (u mnie po soku owocowym 100%)
Przygotowanie:
- Laski wanilii rozcinamy wzdłuż (ziarenka zostają, nie usuwamy ich) i przekładamy do umytej, najlepiej wyparzonej buteleczki.
- Całość zalewamy wódką tak, aby przykryła w całości laski wanilii. Zakręcamy buteleczkę i trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie wkładamy do lodówki.
- Co jakiś czas możemy wstrząsnąć buteleczką.
- Domowy ekstrakt z wanilii stopniowo będzie zmieniać barwę na coraz ciemniejszą. Gotowy kolorem będzie przypominać mocną herbatę. Powinien być gotowy już po miesiącu, ale im dłużej stoi tym lepiej.
- Ekstraktu nie należy przechowywać w lodówce. Jeżeli z czasem będziecie go zużywać, dolewajcie na nowo wódki, lasek wanilii nie wyrzucajcie. Ja dodatkowo co jakiś czas dorzucam kolejne, często też te puste, gdy nasionka zużywam do deserów.
- Ja swój ekstrakt uzupełniam od lat nic się z nim złego nie dzieje. Za sprawą dużej ilości lasek wanilii nabrał pięknego koloru i mocnego aromatu.