Domowy ekstrakt z wanilii

Domowy ekstrakt z wanilii to świetny sposób, aby nadać naszym wypiekom i deserom wspaniałego aromatu. Nie jest trudny w przygotowaniu i jak dla mnie niezastąpiony w kuchni. Pamiętajcie, że jest jeszcze czas, aby go przygotować sobie taki ekstrakt i cieszyć się jego niesamowitym aromatem w świątecznych wypiekach 🙂

Składniki:

4 – 5 dużych lasek wanilii

1 szklanka wódki (lub więcej, ilość zależy od butelki w której przygotujecie ekstrakt)

szklana buteleczka (u mnie po soku owocowym 100%)

ekstrakt-z-wanilii Domowy ekstrakt z wanilii

Przygotowanie:

  1. Laski wanilii rozcinamy wzdłuż (ziarenka zostają, nie usuwamy ich) i przekładamy do umytej, najlepiej wyparzonej buteleczki.
  2. Całość zalewamy wódką tak, aby przykryła w całości laski wanilii. Zakręcamy buteleczkę i trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie wkładamy do lodówki.
  3. Co jakiś czas możemy wstrząsnąć buteleczką.
  4. Domowy ekstrakt z wanilii stopniowo będzie zmieniać barwę na coraz ciemniejszą. Gotowy kolorem będzie przypominać mocną herbatę. Powinien być gotowy już po miesiącu, ale im dłużej stoi tym lepiej.
  5. Ekstraktu nie należy przechowywać w lodówce. Jeżeli z czasem będziecie go zużywać, dolewajcie na nowo wódki, lasek wanilii nie wyrzucajcie. Ja dodatkowo co jakiś czas dorzucam kolejne, często też te puste, gdy nasionka zużywam do deserów.
  6. Ja swój ekstrakt uzupełniam od lat nic się z nim złego nie dzieje. Za sprawą dużej ilości lasek wanilii nabrał pięknego koloru i mocnego aromatu.