Odrywane drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem

Odrywane drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem piekłam w ostatnim czasie kilka razy :). Były pyszne i ani trochę nam się nie nudziły :). Goście również byli zachwyceni. Do jesiennej kawy lub herbaty będą idealne. Można je zabrać do pracy lub szkoły jako słodką przekąskę. Tylko uprzedzam – weźcie od razu więcej, bo na pewno znajdą się chętni aby skosztować tych bułeczek drożdżowych :).

DSC_3493-683x1024 Odrywane drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem

SKŁADNIKI

500 g mąki pszennej 

7 g drożdży suszonych

100 g cukru

1 duże jajko

250 ml mleka

80 g masła

1 szklanka musu jabłkowego

1 duże jabłko

3 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cynamonu

1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych

1 jajko to posmarowania ciasta

INSTRUKCJA

  • Rozpuść masło
  • Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, drożdże i wymieszaj.
  • Podgrzej mleko i wlej do miski z mąką, dodaj roztrzepane jajko i zacznij energicznie wyrabiać ciasto. Najlepiej mikserem.
  • Gdy ciasto będzie mieć zwartą konsystencję wlej masło i ponownie zacznij wyrabiać ciasto. Początkowo będzie Ci się wydawać, że ciasto nie wchłonie masła. Potrzeba cierpliwości i  kilku minut intensywnego wyrabiania ciasta. Pod koniec możesz ciasto podsypać mąką, wyłożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrabiać.
  • Wyrobione ciasto przełóż do natłuszczonej miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj musem jabłkowym, posyp orzechami oraz cukrem wymieszanym z cynamonem. Ułóż posiekane w kosteczkę jabłko. 
  • Zwiń jak roladę, pokrój w plasterki i ułóż w dużej tortownicy lub innej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowaj małe odstępy.
  • Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na 20 min do ponownego wyrośnięcia. 
  • Przed samym pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem trzcinowym.
  • Piecz około 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni.