Babka mandarynkowa

Ta babka wyszła przepyszna i co najważniejsze pozostaje bardzo dlugo świeża (nawet kilka dni) i cudownie pachnie mandarynkami. Bardzo Wam polecam ten przepis, nie sprawi Wam trudności i zachwyci Waszych gości.

DSC_4449-683x1024 Babka mandarynkowa

Składniki:

2 i 1/2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1  i 2/3 szklanki  cukru trzcinowego

ziarenka z 1/2 laski wanilii

4 mandarynki

skórka otarta z 4 mandarynek

1/3 szklanki wody

4 duże jajka

200 g masła

1 szklanka mleka

*składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Instrukcja:

  1. Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia.
  2. Obrane mandarynki zmiskuj z 1/3 szklanki wody.
  3. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
  4. Jajka utrzyj na puch z cukrem trzcinowym wanilą oraz skórką z mandarynek, potrwa to około 3 minut. Następnie wlej masło i ponownie zmiksuj. Dodaj zmiskowane mandarynki, wymieszaj. Zacznij dodawać na zmianę, partiami mąkę i mleko. Zaczynając od mąki i kończąc na mące. Calość za każdym razem dość dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić mikserem na wolnych obrotach.
  5. Masę przelej do formy na babkę i piecz w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez 45 – 50 minut.
  6. Wystudzoną babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

DSC_4509-575x1024 Babka mandarynkowa