Ta babka wyszła przepyszna i co najważniejsze pozostaje bardzo dlugo świeża (nawet kilka dni) i cudownie pachnie mandarynkami. Bardzo Wam polecam ten przepis, nie sprawi Wam trudności i zachwyci Waszych gości.
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 2/3 szklanki cukru trzcinowego
ziarenka z 1/2 laski wanilii
4 mandarynki
skórka otarta z 4 mandarynek
1/3 szklanki wody
4 duże jajka
200 g masła
1 szklanka mleka
*składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Instrukcja:
- Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia.
- Obrane mandarynki zmiskuj z 1/3 szklanki wody.
- Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
- Jajka utrzyj na puch z cukrem trzcinowym wanilą oraz skórką z mandarynek, potrwa to około 3 minut. Następnie wlej masło i ponownie zmiksuj. Dodaj zmiskowane mandarynki, wymieszaj. Zacznij dodawać na zmianę, partiami mąkę i mleko. Zaczynając od mąki i kończąc na mące. Calość za każdym razem dość dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić mikserem na wolnych obrotach.
- Masę przelej do formy na babkę i piecz w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez 45 – 50 minut.
- Wystudzoną babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.