Na blogu już jakiś czas temu pojawił się przepis na buraczany hummus, nie mogło jednak zabraknąć klasycznej wersji – gęstej i kremowej – idealnej do świeżych warzyw, bagietki czy pity.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy *(ewentualnie z puszki, bez zalewy)
1/2 szklanki tahiny (pasta z nasion sezamu)
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki lodowatej wody
4 łyżki soku z cytryny
sól morska
dodatkowo: mielona wędzona papryka, oliwa, posiekana mięta lub natka pietruszki
*suchą ciecierzycę zalewamy wodą z łyżeczką sody, następnego dnia płuczemy ją, zalewamy świeżą wodą z sodą i gotujemy do miękkości przez około 45 minut (ugotowana powinna być maślana w środku)
Przygotowanie:
- Opłukaną ciecierzycę przekładamy do naczynia blendera, dodajemy sok z cytryny, tahinę, ząbek czosnku oraz porządną szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy (zajmie to około 4-5 minut). Po tym czasie pasta nie powinna mieć już żadnych grudek.
- Następnie stopniowo wlewamy lodowatą wodę cały czas miksując. Dzięki temu zabiegowi nasz hummus stanie się aksamitnie gładki. Miksujemy jeszcze 3 minuty.
- Gotowy hummus przekładamy do miski, polewamy dobrej jakości oliwą, posypujemy wędzoną papryką, posiekaną miętą lub natką pietruszki. Tak naprawdę możemy użyć naszych ulubionych dodatków.
- Podajemy z ulubionymi warzywami i pieczywem.