Mięsne muffinki z jajkiem to bardzo ciekawa propozycja na wielkanocny obiad. Moja wersja klasycznych mielonych z jajkiem :). Kruche francuskie ciasto skrywa niespodziankę w postaci jajka otulonego mięsem mielonym. To nie tylko efektowne, ale i bardzo smaczne danie. Do tego przepisu możecie wybrać dowolne mięso, ja użyłam wieprzowego z łopatki. Aby nadać całości charakteru, mielone przyprawiłam musztardą, natką pietruszki i suszonymi pomidorami. Nie mogło też zabraknąć sporej ilości świeżo mielonego pieprzu :).
Do Was należy decyzja czy podacie je w naczyniach do zapiekania, czy przez chwilę się skupicie i ostrożnie wyjmiecie muffinki z kokilek :). Mięsne muffinki z jajkiem w obu wersjach prezentują się ciekawie. Ja moje podałam z sałatką ze świeżego szpinaku typu baby, z dodatkiem prażonych migdałów i pomidorków koktajlowych.
Jeżeli nie macie kokilek użyjcie filiżanek lub foremek na muffinki :).
Składniki:
Przepis na 3 porcje
300 g dowolnego mięsa mielonego
garść posiekanych suszonych pomidorów
łyżka musztardy
garść posiekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony pieprz
3 jajka + 1 do posmarowania muffinów
1 rolka gotowego ciasta francuskiego
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Mięso mielone przyprawiamy musztardą, solą oraz pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki oraz suszone pomidory.
- Ciasto francuskie kroimy na spore kwadraty (wszystko zależy od wielkości foremek których użyjecie).
- Ciastem wykładamy kokilki, faszerujemy mięsem mielonym, tak aby ścianki oraz spód były nim pokryte. Po środku robimy dołek wbijamy jajko, przykrywamy cienką warstwą mięsa mielonego i ciastem francuskim sklejając je z bokami już wystającego ciasta z foremek. Możemy stworzyć dowolny, ozdobny wzór na muffinach.
- Przed pieczeniem wierzch muffinów smarujemy jajkiem.
- Pieczemy przez 35 – 40 minut. Jeżeli ciasto będzie się zbyt szybko rumienić, przykryjcie je folią aluminiową.
Smacznego!