Ciasteczka maślane z dżemem

Grudzień to chyba najbardziej ciasteczkowy miesiąc ! Ciasteczka maślane z dżemem malinowym będą wspaniale umilać świąteczny czas. Będą również doskonałym i jadalnym prezentem. Sami zobaczcie jak pięknie się prezentują :). Bardzo Wam polecam :). Nie są skomplikowane w przygotowaniu, a pięknie zapakowane będą cieszyć nie tylko podniebienia, ale i oczy 🙂

DSC_4639-2-686x1024 Ciasteczka maślane z dżemem

DSC_4678-686x1024 Ciasteczka maślane z dżemem

SKŁADNIKI

300 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

100 g cukru pudru

szczypta soli

2 żółtka

dżem malinowy lub truskawkowy

INSTRUKCJA

  • Mąkę wymieszaj z solą i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło i szybko posiekaj całość nożem. Dodaj żółtka i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, spłaszcz i wstaw do lodówki na godzinę.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Ciasto dość cienko rozwałkuj. Za pomocą foremki wytnij kółka, następnie mniejszą foremką w połowie kółek wytnij serduszka lub gwiazdki.
  • Piecz przez około 10 – 15 minut, aż ciasteczka nabiorą delikatnie złotego koloru.
  • Po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie, w trakcie studzenia zaczną twardnieć.
  • Ostudzone przełóż dżemem i posyp cukrem pudrem.