Cold brew z hibiskusa i róży z domowym syropem truskawkowym

Idealnie wpasowałam się z tym przepisem. Upały dopiero się rozkręcają więc takie cold brew z hibiskusa i róży z domowym syropem truskawkowym będzie idealne. Pod tajemniczą nazwą cold brew kryje się metoda parzenia napojów na zimno. Przygotowana w ten sposób kawa lub herbata ma wyjątkowe walory smakowe i uwaga! Uzależnia :). Warto rano przygotować sobie taki dzbanek herbaty, który w ciągu dnia doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Próbujcie też innych rodzajów herbat i dodatków, można dodać świeże kwiaty dzikiego bzu lub liofilizowane owoce.

 

DSC_1800-2-683x1024 Cold brew z hibiskusa i róży z domowym syropem truskawkowym

SKŁADNIKI

3 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa

2 łyżki suszonych płatków róży 

około 2 litrów wody

– syrop truskawkowy –

1 szklanka przekrojonych na pół truskawek

1 szklanka wody

2 – 3 łyżki ulubionego słodzidła (u mnie miód)

INSTRUKCJA

  • Do szklanego dzbanka lub butelki wsyp suszone kwiaty hibiskusa oraz suszoną różę, zalej 2 litrami wody mineralnej lub dobrej jakości wodą z kranu. Wstaw do lodówki na 7 – 8 godzin.
  • W tym czasie przygotuj domowy syrop truskawkowy.
  • W rondelku umieść truskawki, zalej je wodą i zagotuj, dodaj słodzidło i gotuj jeszcze chwilę, aż syrop nieco zgęstnieje.
  • Syrop przelej przez sitko i ostudź, następnie wstaw do lodówki. Truskawki z syropu użyj do owsianki lub jogurtu
  • Do szklanki włóż kilka kostek lodu. Wlej syrop, tak mniej więcej do 1/3 wysokości szklanki, uzupełnij cold brew z hibiskusa i róży. Możesz udekorować truskawkami i płatkami róży.

DSC_1728-683x1024 Cold brew z hibiskusa i róży z domowym syropem truskawkowym