Idealnie wpasowałam się z tym przepisem. Upały dopiero się rozkręcają więc takie cold brew z hibiskusa i róży z domowym syropem truskawkowym będzie idealne. Pod tajemniczą nazwą cold brew kryje się metoda parzenia napojów na zimno. Przygotowana w ten sposób kawa lub herbata ma wyjątkowe walory smakowe i uwaga! Uzależnia :). Warto rano przygotować sobie taki dzbanek herbaty, który w ciągu dnia doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Próbujcie też innych rodzajów herbat i dodatków, można dodać świeże kwiaty dzikiego bzu lub liofilizowane owoce.
SKŁADNIKI
3 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa
2 łyżki suszonych płatków róży
około 2 litrów wody
– syrop truskawkowy –
1 szklanka przekrojonych na pół truskawek
1 szklanka wody
2 – 3 łyżki ulubionego słodzidła (u mnie miód)
INSTRUKCJA
- Do szklanego dzbanka lub butelki wsyp suszone kwiaty hibiskusa oraz suszoną różę, zalej 2 litrami wody mineralnej lub dobrej jakości wodą z kranu. Wstaw do lodówki na 7 – 8 godzin.
- W tym czasie przygotuj domowy syrop truskawkowy.
- W rondelku umieść truskawki, zalej je wodą i zagotuj, dodaj słodzidło i gotuj jeszcze chwilę, aż syrop nieco zgęstnieje.
- Syrop przelej przez sitko i ostudź, następnie wstaw do lodówki. Truskawki z syropu użyj do owsianki lub jogurtu
- Do szklanki włóż kilka kostek lodu. Wlej syrop, tak mniej więcej do 1/3 wysokości szklanki, uzupełnij cold brew z hibiskusa i róży. Możesz udekorować truskawkami i płatkami róży.