Rolada biszkoptowa z mascarpone i truskawkami

Rolada biszkoptowa z mascarpone i truskawkami – przepis idealny na gorące, letnie dni. Będę z Wami szczera, to moje pierwsze podejście do tego rodzaju wypieku i jak widać po zdjęciach, naprawdę udane :).  Rolada bardzo łatwo się kroi, skórka cytrynowa dodaje jej lekkości, a wanilia dodatkowej porcji słodyczy. Nie wspomnę o truskawkach, które o tej porze są przepyszne i tylko wzbogacają ten deser o dodatkowe walory smakowe :).

DSC_1208-683x1024 Rolada biszkoptowa z mascarpone i truskawkami

 

DSC_1184-2-683x1024 Rolada biszkoptowa z mascarpone i truskawkamiSKŁADNIKI

6 jajek

1/2 szklanki cukru (najlepiej drobnego)

1/2 szklanki mąki pszennej

skórka otarta z 1 cytryny

ziarenka z 1/2 laski wanilii (można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią)

szczypta soli

blaszka o wymiarach około 30 x 37 cm lub większa

– nadzienie –

200 ml śmietanki kremówki 

500 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

ziarenka z 1/2 laski wanilii (można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią, wtedy należy dać 1 łyżkę cukru pudru)

około 1 szklanki dość drobno posiekanych truskawek

INSTRUKCJA

  • Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
  • Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Oddziel białka od żółtek.
  • Białka ubij na sztywno za pomocą miksera z 1 łyżką cukru.
  • W oddzielnym naczyniu za pomocą miksera utrzyj na puch żółtka z resztą cukru, skórką otartą z cytryny, szczyptą soli i wanilią (zajmie to kilka minut).
  • Do masy z żółtek przesiej mąkę pszenną i wymieszaj za pomocą trzepaczki.  Dodaj 1/3 piany z białek i delikatnie wmieszaj w masę. Następnie dodaj resztę ubitych białek i ponownie bardzo delikatnie wymieszaj.
  • Masę wylej na dno formy i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz przez 12 – 15 minut, wierzch powinien delikatnie się zarumienić.
  • Odstaw na 5 minut. Następnie biszkopt przełóż na czystą ściereczkę i odlep papier do pieczenia. Zwiń biszkopt w roladę wzdłuż dłuższego boku. Tak całkowicie ostudź biszkopt.
  • Przygotuj krem.  W misce umieść schłodzone serki mascarpone oraz śmietankę kremówkę, dodaj cukier puder i wanilię. Miksuj wszystko na wysokich obrotach do momentu, aż masa stanie się gęsta. Sprawdź czy jest dla Ciebie wystarczająco słodka, możesz dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę miksować. Dodaj posiekane truskawki i całość delikatnie przemieszaj.
  • Rozwiń roladę i wyłóż na nią krem, zostaw około 2 cm wolnego brzegu. Ponownie zwiń roladę . Posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi truskawkami i miętą.

* do kremu przed dodaniem truskawek możesz dodać startą na tarce białą czekoladę i skórkę cytrynową

* po zrolowaniu,  ciasto (jeszcze przed nałożeniem kremu) możesz zawinąć w ściereczkę jak cukierek na około 5 minut, żeby zachowało formę, następnie pozwól mu całkowicie ostygnąć

DSC_1216-683x1024 Rolada biszkoptowa z mascarpone i truskawkami