Rolada biszkoptowa z mascarpone i truskawkami – przepis idealny na gorące, letnie dni. Będę z Wami szczera, to moje pierwsze podejście do tego rodzaju wypieku i jak widać po zdjęciach, naprawdę udane :). Rolada bardzo łatwo się kroi, skórka cytrynowa dodaje jej lekkości, a wanilia dodatkowej porcji słodyczy. Nie wspomnę o truskawkach, które o tej porze są przepyszne i tylko wzbogacają ten deser o dodatkowe walory smakowe :).
6 jajek
1/2 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
1/2 szklanki mąki pszennej
skórka otarta z 1 cytryny
ziarenka z 1/2 laski wanilii (można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią)
szczypta soli
blaszka o wymiarach około 30 x 37 cm lub większa
– nadzienie –
200 ml śmietanki kremówki
500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1/2 laski wanilii (można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią, wtedy należy dać 1 łyżkę cukru pudru)
około 1 szklanki dość drobno posiekanych truskawek
INSTRUKCJA
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
- Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywno za pomocą miksera z 1 łyżką cukru.
- W oddzielnym naczyniu za pomocą miksera utrzyj na puch żółtka z resztą cukru, skórką otartą z cytryny, szczyptą soli i wanilią (zajmie to kilka minut).
- Do masy z żółtek przesiej mąkę pszenną i wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj 1/3 piany z białek i delikatnie wmieszaj w masę. Następnie dodaj resztę ubitych białek i ponownie bardzo delikatnie wymieszaj.
- Masę wylej na dno formy i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz przez 12 – 15 minut, wierzch powinien delikatnie się zarumienić.
- Odstaw na 5 minut. Następnie biszkopt przełóż na czystą ściereczkę i odlep papier do pieczenia. Zwiń biszkopt w roladę wzdłuż dłuższego boku. Tak całkowicie ostudź biszkopt.
- Przygotuj krem. W misce umieść schłodzone serki mascarpone oraz śmietankę kremówkę, dodaj cukier puder i wanilię. Miksuj wszystko na wysokich obrotach do momentu, aż masa stanie się gęsta. Sprawdź czy jest dla Ciebie wystarczająco słodka, możesz dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę miksować. Dodaj posiekane truskawki i całość delikatnie przemieszaj.
- Rozwiń roladę i wyłóż na nią krem, zostaw około 2 cm wolnego brzegu. Ponownie zwiń roladę . Posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi truskawkami i miętą.
* do kremu przed dodaniem truskawek możesz dodać startą na tarce białą czekoladę i skórkę cytrynową
* po zrolowaniu, ciasto (jeszcze przed nałożeniem kremu) możesz zawinąć w ściereczkę jak cukierek na około 5 minut, żeby zachowało formę, następnie pozwól mu całkowicie ostygnąć