Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik na zimno na spodzie makowo – orzechowym i przyznaję się bez bicia, że nie spodziewałam się, że spód będzie tak cudownie komponował się z resztą smaków sernika. Koniecznie spróbujcie! Spód powstał spontanicznie i naprawdę zaskoczył nas smakiem.
SKŁADNIKI
– część jogurtowa –
1 kg jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
6 łyżek syropu z kwiatów dzikiego bzu (można zastąpić miodem lub syropem klonowym)
1 cukier z prawdziwą wanilią
6 łyżeczek żelatyny namoczonej w 7 łyżeczkach wody przez 15 minut
– masa truskawkowa –
500 ml zmiksowanych truskawek
2 – 3 łyżki ulubionego słodzidła
3 łyżeczki żelatyny namoczonej w 4 łyżeczkach wody przez 15 minut
– spód makowo – orzechowy –
1 szklanka orzechów laskowych (namoczonych przez noc)
200 g maku niebieskiego (namoczonego przez noc)
200 g daktyli (jeżeli są twarde należy je moczyć przez 15 minut w gorącej wodzie)
– dodatkowo –
truskawki do dekoracji i jadalne kwiaty
INSTRUKCJA
- Przygotuj spód. Mak porządnie odsącz i zmiksuj za pomocą blendera. Jeżeli jest jeszcze sporo płynu, odsącz ponownie przez gazę.
- Orzechy odsącz. Zmiksuj za pomocą blendera. Powinny pozostać drobne kawałki orzechów.
- Podobnie postępuj z daktylami.
- Do miski przełóż zmiksowany mak, orzechy i daktyle i całość porządnie ugnieć dłońmi, aż powstanie jednolita masa.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- Masą wylep spód formy. Wstaw do lodówki.
- Przygotuj masę truskawkową. Żelatynę podgrzej do jej całkowitego rozpuszczenia, ale nie gotuj! Możesz to zrobić w mikrofali. Przestudź, ale nie doprowadź by stężała, ma być płynna. Do żelatyny dodaj kilka łyżek zmiksowanych truskawek i energicznie mieszaj, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła i nie było grudek. Dodaj resztę truskawek i dokładnie wymieszaj, sprawdź czy nie ma grudek, następnie masę wylej na spód makowo – orzechowy i wstaw do lodówki, aby stężała.
- Przygotuj część jogurtową. Jogurt wymieszaj z cukrem waniliowym, syropem z kwiatów bzu lub innym słodzidłem. Spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze nieco syropu. Żelatynę podgrzej do jej całkowitego rozpuszczenia, ale nie gotuj! Możesz to zrobić w mikrofali. Przestudź, ale nie doprowadź by stężała, ma być płynna. Do żelatyny dodaj kilka łyżek jogurtu i energicznie wymieszaj, sprawdź czy nie ma grudek, następnie dodaj do reszty jogurtu i wymieszaj.
- Masę jogurtową wylej na truskawkową warstwę i wstaw do lodówki, aby sernik całkowicie stężał.
- Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami, kwiatami i na przykład miętą.
* Jeżeli zauważysz, że któraś masa ma grudki, wystarczy, że całość delikatnie podgrzejesz nad kąpielą wodną i problem zniknie 🙂