Sernik na zimno na spodzie makowo – orzechowym

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik na zimno na spodzie makowo – orzechowym i przyznaję się bez bicia, że nie spodziewałam się, że spód będzie tak cudownie komponował się z resztą smaków sernika. Koniecznie spróbujcie! Spód powstał spontanicznie i naprawdę zaskoczył nas smakiem. 

DSC_1860-2-683x1024 Sernik na zimno na spodzie makowo - orzechowym

DSC_2047-683x1024 Sernik na zimno na spodzie makowo - orzechowym

SKŁADNIKI

– część jogurtowa –

1 kg jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej

6 łyżek syropu z kwiatów dzikiego bzu (można zastąpić miodem lub syropem klonowym)

1 cukier z prawdziwą wanilią

6 łyżeczek żelatyny namoczonej w 7 łyżeczkach wody przez 15 minut

– masa truskawkowa –

500 ml zmiksowanych truskawek

2 – 3 łyżki ulubionego słodzidła 

3 łyżeczki żelatyny namoczonej w 4 łyżeczkach wody przez 15 minut

– spód makowo – orzechowy –

1 szklanka orzechów laskowych (namoczonych przez noc)

200 g maku niebieskiego (namoczonego przez noc)

200 g daktyli (jeżeli są twarde należy je moczyć przez 15  minut w gorącej wodzie)

– dodatkowo –

truskawki do dekoracji i jadalne kwiaty 

INSTRUKCJA

  • Przygotuj spód. Mak porządnie odsącz i zmiksuj za pomocą blendera. Jeżeli jest jeszcze sporo płynu, odsącz ponownie przez gazę.
  • Orzechy odsącz. Zmiksuj za pomocą blendera. Powinny pozostać drobne kawałki orzechów.
  • Podobnie postępuj z daktylami.
  • Do miski przełóż zmiksowany mak, orzechy i daktyle i całość porządnie ugnieć dłońmi, aż powstanie jednolita masa. 
  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Masą wylep spód formy. Wstaw do lodówki.
  • Przygotuj masę truskawkową. Żelatynę podgrzej do jej całkowitego rozpuszczenia, ale nie gotuj! Możesz to zrobić w mikrofali. Przestudź, ale nie doprowadź by stężała, ma być płynna. Do żelatyny dodaj kilka łyżek zmiksowanych truskawek i energicznie mieszaj, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła i nie było grudek. Dodaj resztę truskawek i dokładnie wymieszaj, sprawdź czy nie ma grudek, następnie masę wylej na spód makowo – orzechowy i wstaw do lodówki, aby stężała.
  • Przygotuj część jogurtową. Jogurt wymieszaj z cukrem waniliowym, syropem z kwiatów bzu lub innym słodzidłem. Spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze nieco syropu. Żelatynę podgrzej do jej całkowitego rozpuszczenia, ale nie gotuj! Możesz to zrobić w mikrofali. Przestudź, ale nie doprowadź by stężała, ma być płynna. Do żelatyny dodaj kilka łyżek jogurtu i energicznie wymieszaj, sprawdź czy nie ma grudek, następnie dodaj do reszty jogurtu i wymieszaj.
  • Masę jogurtową wylej na truskawkową warstwę i wstaw do lodówki, aby sernik całkowicie stężał.
  • Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami, kwiatami i na przykład miętą. 

* Jeżeli zauważysz, że któraś masa ma grudki, wystarczy, że całość delikatnie podgrzejesz nad kąpielą wodną i problem zniknie 🙂

DSC_1856-2-683x1024 Sernik na zimno na spodzie makowo - orzechowym