Ciasto pomarańczowe z polentą. Słodko – gorzki smak, długo zachowujące świeżość i wilgoć za sprawą pure z pomarańczy. Nasączone dodatkową porcją miodowo – pomarańczowego syropu. Jest przepyszne, idealnie smakuje podane z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego. Można je również urozmaicić smarując wierzch kremem na bazie mascarpone i śmietanki.
SKŁADNIKI
150 g mielonych migdałów (można zastąpić polentą lub kaszą manną)
150 g polenty (można zastąpić kaszą manną)
150 g cukru trzcinowego
6 jajek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3 czerwone pomarańcze + do dekoracji (pomarańcze można zastąpić zwykłymi)
2 łyżki miodu
INSTRUKCJA
- 2 pomarańcze zalej wodą w rondelku i gotuj przez godzinę lub do miękkości. Następnie ostudź, przekrój na pół, pozbądź się pestek i zblenduj.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę (zajmie do kilka minut).
- Dodaj pure pomarańczowe i miksuj chwilę lub mieszaj, aż składniki się połączą.
- Dodaj polentę wymieszaną z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Miksuj przez chwilę.
- Masę przelej do foremki o średnicy 20 cm lub mniejszej, wysmarowanej masłem i wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 50 minut, do tzw suchego patyczka.
- W tym czasie przygotuj syrop. Zagotuj sok z 1 pomarańczy z 2 łyżkami miodu, gotuj dosłownie przez chwilę, do momentu, aż składniki się połączą.
- Ciasto wyjmij z piekarnika i jeszcze gorące nakłuj wykałaczką i nasącz syropem miodowo – pomarańczowym.
- Zostaw w formie do ostudzenia, następnie wyjmij i udekoruj plasterkami pomarańczy.