Ciasto pomarańczowe z polentą

Ciasto pomarańczowe z polentą. Słodko – gorzki smak, długo zachowujące świeżość i wilgoć za sprawą pure z pomarańczy. Nasączone dodatkową porcją miodowo – pomarańczowego syropu. Jest przepyszne, idealnie smakuje podane z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego. Można je również urozmaicić smarując wierzch kremem na bazie mascarpone i śmietanki. 

 

DSC_7955-683x1024 Ciasto pomarańczowe z polentą

SKŁADNIKI

150 g mielonych migdałów (można zastąpić polentą lub kaszą manną)

150 g polenty (można zastąpić kaszą manną)

150 g cukru trzcinowego

6 jajek 

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

3 czerwone pomarańcze + do dekoracji (pomarańcze można zastąpić zwykłymi)

2 łyżki miodu

INSTRUKCJA

  • 2 pomarańcze zalej wodą w rondelku i gotuj przez godzinę lub do miękkości. Następnie ostudź, przekrój na pół, pozbądź się pestek i zblenduj.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę (zajmie do kilka minut).
  • Dodaj pure pomarańczowe i miksuj chwilę lub mieszaj, aż składniki się połączą.
  • Dodaj polentę wymieszaną z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Miksuj przez chwilę.
  • Masę przelej do foremki o średnicy 20 cm lub mniejszej, wysmarowanej masłem i wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
  • Piecz przez około 50 minut, do tzw suchego patyczka.
  • W tym czasie przygotuj syrop. Zagotuj sok z 1 pomarańczy z 2 łyżkami miodu, gotuj dosłownie przez chwilę, do momentu, aż składniki się połączą.
  • Ciasto wyjmij z piekarnika i jeszcze gorące nakłuj wykałaczką i nasącz syropem miodowo – pomarańczowym.
  • Zostaw w formie do ostudzenia, następnie wyjmij i udekoruj plasterkami pomarańczy.