Jarmużowe naleśniki z pieczonymi warzywami, podawane z jajkiem sadzonym. Idealny sposób na lekką i zdrową kolację lub lunch do pracy :). Najbardziej lubimy je jeść razem z hummusem lub jogurtem greckim :). Możecie dodać również ciecierzycę i awokado. Doskonały pomysł na urozmaicenie sobie posiłków i świetna alternatywa dla słodkich naleśników.
SKŁADNIKI
– naleśniki –
1 szklanka kefiru
2 garście jarmużu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz
– pieczone warzywa –
1/2 kalafiora
1/2 brokuła
2 cebule
1/2 małej dyni piżmowej
brązowe pieczarki
– marynata do warzyw –
1 łyżka masła orzechowego
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka sezamu
sól (około 1/2 łyżeczki)
– marynata do cebuli –
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
dodatkowo: jajka sadzone
INSTRUKCJA
- Kefir zmiksuj z jarmużem, następnie dodaj jajko mąkę i jeszcze raz zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut
- Kalafiora oraz brokuła podziel na cząstki, cebule w łupinkach przekrój na pół, pieczarki pozostaw w całości. Dynię pokrój w półksiężyce.
- Przygotuj marynaty do warzyw, podane składniki wymieszaj ze sobą. Marynatą orzechową polej brokuły, cząstki kalafiora i dyni, wymieszaj. Marynatą pietruszkową polej pieczarki oraz połówki cebul.
- Wszystkie warzywa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz do miękkości warzyw przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając warzywa.
- Usmaż dość cienkie naleśniki.
- Upieczona warzywa układaj na naleśnikach, podawaj z jajkiem sadzonym, greckim jogurtem i hummusem.