Jarmużowe naleśniki z pieczonymi warzywami

Jarmużowe naleśniki z pieczonymi warzywami, podawane z jajkiem sadzonym. Idealny sposób na lekką i zdrową kolację lub lunch do pracy :). Najbardziej lubimy je jeść razem z hummusem lub jogurtem greckim :). Możecie dodać również ciecierzycę i awokado. Doskonały pomysł na urozmaicenie sobie posiłków i świetna alternatywa dla słodkich naleśników.

DSC_8270-683x1024 Jarmużowe naleśniki z pieczonymi warzywami

DSC_8291-683x1024 Jarmużowe naleśniki z pieczonymi warzywami

SKŁADNIKI

– naleśniki –

1 szklanka kefiru

2 garście jarmużu

3/4 szklanki mąki pszennej

1 jajko

1 łyżka oleju rzepakowego

sól i pieprz

– pieczone warzywa –

1/2 kalafiora

1/2 brokuła

2 cebule

1/2 małej dyni piżmowej

brązowe pieczarki

– marynata do warzyw –

1 łyżka masła orzechowego

4 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka sezamu

sól (około 1/2 łyżeczki)

– marynata do cebuli –

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

2 łyżki oleju rzepakowego

sól

dodatkowo: jajka sadzone

INSTRUKCJA

  • Kefir zmiksuj z jarmużem, następnie dodaj jajko mąkę i jeszcze raz zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut
  • Kalafiora oraz brokuła podziel na cząstki, cebule w łupinkach przekrój na pół, pieczarki pozostaw w całości. Dynię pokrój w półksiężyce.
  • Przygotuj marynaty do warzyw, podane składniki wymieszaj ze sobą. Marynatą orzechową polej brokuły, cząstki kalafiora i dyni, wymieszaj. Marynatą pietruszkową polej pieczarki oraz połówki cebul.
  • Wszystkie warzywa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz do miękkości warzyw przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając warzywa.
  • Usmaż dość cienkie naleśniki.
  • Upieczona warzywa układaj na naleśnikach, podawaj z jajkiem sadzonym, greckim jogurtem i hummusem.