Ciasto kokosowe przekładane kremem mascarpone z dodatkiem borówek oraz gorzkiej czekolady – pychota! Ciasto długo pozostaje świeże i wilgotne, możecie je udekorować dowolnymi owocami. Świetne będą maliny, porzeczki lub truskawki. Ja oba blaty ciasta piekłam w małych foremkach, jeżeli chcecie piec ciasto w jednej, większej formie, to koniecznie zróbcie je z podwójnej ilości składników.
SKŁADNIKI
– ciasto –
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 duże jajka
1/3 szklanki oleju kokosowego (można zastąpić rzepakowym)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
– krem kokosowy –
250g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru pudru
250g borówek
50g startej gorzkiej czekolady
* użyłam małych foremek o średnicy 11 cm
* aby upiec w 1 większej formie należy podwoić ilość składników
INSTRUKCJA
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Spód foremek wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.
- W misce wymieszaj jajka, jogurt grecki, olej kokosowy i ekstrakt waniliowy.
- Do masy jajecznej dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, wiórki kokosowe oraz cukier i sól.
- Wszystkie składniki wymieszaj mikserem. Miksuj jedynie do połączenia się składników.
- Ciasto przelej do dwóch przygotowanych foremek.
- Piecz przez około 30 minut (jeżeli używasz małych foremek) lub dłużej około 45 minut do tzw. suchego patyczka (jeżeli używasz jednej większej formy).
- Po upieczeniu odstaw do ostudzenia. Następnie wyrównaj oba blaty ciasta za pomocą noża, ścinając wyrośnięty wierzch.
- W misce umieść krem mascarpone, śmietanę kremówkę oraz cukier puder i wiórki kokosowe. Miksuj do momentu, aż masa zgęstnieje.
- Kremem kokosowym przełóż blaty ciasta, na wierzchu ułóż borówki i posyp startą, gorzką czekoladą.