Ciasto kokosowe przekładane kremem mascarpone

Ciasto kokosowe przekładane kremem mascarpone z dodatkiem borówek oraz gorzkiej czekolady – pychota! Ciasto długo pozostaje świeże i wilgotne, możecie je udekorować dowolnymi owocami. Świetne będą maliny, porzeczki lub truskawki. Ja oba blaty ciasta piekłam w małych foremkach, jeżeli chcecie piec ciasto w jednej, większej formie, to koniecznie zróbcie je z podwójnej ilości składników.

36714985_1863416647034937_3269762824397651968_n-683x1024 Ciasto kokosowe przekładane kremem mascarpone

SKŁADNIKI

– ciasto –

1 szklanka mąki pszennej

szczypta soli

1/2 szklanki cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki wiórków kokosowych

2 duże jajka

1/3 szklanki oleju kokosowego (można zastąpić rzepakowym)

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

– krem kokosowy –

250g serka mascarpone

200 ml śmietanki kremówki

1/2 szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki cukru pudru

250g borówek

50g startej gorzkiej czekolady

* użyłam małych foremek o średnicy 11 cm

* aby upiec w 1 większej formie należy podwoić ilość składników

INSTRUKCJA

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Spód foremek wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.
  • W misce wymieszaj jajka, jogurt grecki, olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. 
  • Do masy jajecznej dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, wiórki kokosowe oraz cukier i sól.
  • Wszystkie składniki wymieszaj mikserem. Miksuj jedynie do połączenia się składników.
  • Ciasto przelej do dwóch przygotowanych foremek.
  • Piecz przez około 30 minut (jeżeli używasz małych foremek) lub dłużej około 45 minut do tzw. suchego patyczka (jeżeli używasz jednej większej formy).
  • Po upieczeniu odstaw do ostudzenia. Następnie wyrównaj oba blaty ciasta za pomocą noża, ścinając wyrośnięty wierzch.
  • W misce umieść krem mascarpone, śmietanę kremówkę oraz cukier puder i wiórki kokosowe. Miksuj do momentu, aż masa zgęstnieje.
  • Kremem kokosowym przełóż blaty ciasta, na wierzchu ułóż borówki i posyp startą, gorzką czekoladą.

36825402_1863414667035135_5765411678350999552_n-683x1024 Ciasto kokosowe przekładane kremem mascarpone