Domowa mrożona herbata brzoskwiniowa – idealna na gorące dni :). To świetna alternatywa dla wody, prosta i pyszna. Szczególnie, gdy trafimy na soczyste i słodkie brzoskwinie. Jej smak możecie urozmaicić plastrami cytryny, świeżym rozmarynem lub bazylią. Koniecznie spróbujcie :).
SKŁADNIKI
– syrop brzoskwiniowy –
2 brzoskwinie
300 ml wody
3 łyżki cukru, miodu lub innego ulubionego słodzidła
– dodatkowo –
2 torebki czarnej herbaty
600 ml wrzątku
2 brzoskwinie
woda mineralna
lód
rozmaryn (można pominąć)
INSTRUKCJA
- Pokrój 2 brzoskwinie na cząstki, dodaj słodziło (jego ilość zależy od tego jak słodkie będą owoce, dodaję zazwyczaj 2 – 3 łyżki), zalej wodą i gotuj przez około 15 minut. Następnie syrop razem z owocami przelej do wysokiego dzbanka.
- Zaparz herbatę w 600 ml wrzątku, następnie przelej do dzbanka z syropem. Odstaw do ostudzenia.
- Następnie wkrój świeże owoce, dodaj gałązkę rozmarynu (jeżeli lubisz) i uzupełnij wodą mineralną, około 200 – 300 ml. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Herbatę podawaj z lodem i z gałązkami świeżego rozmarynu.