Szybki deser czyli krem mascarpone z maślanymi ciasteczkami

Ostatnie dwa tygodnie spędziłam u rodziców i był to cudowny czas. Praktycznie każdy dzień spędzaliśmy na ogrodzie lub spacerach w lesie. Czas umilały nam proste desery i kompot z przepisu mojego taty, podawany z lodem. Dzisiaj będą już u siebie i wspominając te cudowne, letni dni – wrzucam Wam przepis na ekspresowy deser. Moja mama miała spory zapas domowych, maślanych ciasteczek z maszynki, w zamrażarce czekały mrożone wiśnie z poprzedniego, obfitego sezonu. W ogrodzie bujnie rosła mięta. Tak powstał ten pyszny deser, który bardzo posmakował naszym gościom.

DSC_4537-683x1024 Szybki deser czyli krem mascarpone z maślanymi ciasteczkami

 

DSC_4539-683x1024 Szybki deser czyli krem mascarpone z maślanymi ciasteczkami

DSC_4518-683x1024 Szybki deser czyli krem mascarpone z maślanymi ciasteczkami

DSC_4299-683x1024 Szybki deser czyli krem mascarpone z maślanymi ciasteczkami

SKŁADNIKI

na 6 porcji

300 ml śmietanki kremówki 30%

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru (można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią)

2 łyżki ekstraktu waniliowego (pominąć jeżeli dodajemy cukier z prawdziwą wanilią)

12 ciasteczek maślanych (u mnie domowe maślane z maszynki)

300 ml espresso lub mocnej kawy

szklanka świeżych lub rozmrożonych wiśni

50 g gorzkiej czekolady (u mnie 70%)

świeża mięta do dekoracji

INSTRUKCJA

  • Do miski wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i wszystko ubijaj do momentu, aż masa zgęstnieje.
  • Ciasteczka maczaj z obu strony w kawie. Nie za długo, powinny pozostać lekko kruche.
  • Delikatnie pokruszone układaj na dnie szklanek. Następnie do każdej szklanki włóż po 2 -3 łyżki kremu mascarpone. Na wierzchu ułóż wiśnie, posyp wiórkami z gorzkiej czekolady (czekoladę możesz zetrzeć na tarce lub zrobić wiórki za pomocą obieraczki do warzyw). Udekoruj świeżą miętą. 
  • Możesz podawać od razu lub schłodzić deser w lodówce.

DSC_4295-683x1024 Szybki deser czyli krem mascarpone z maślanymi ciasteczkami