Urocze ciasteczka korzenne w kształcie guzików. Doskonale się przechowują, długo zachowują świeżość i idealnie wpisują się w bożonarodzeniowy klimat, a ich przygotowanie nie jest trudne i czasochłonne.
Składniki:
300 g mąki pszennej
70 g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonych goździków
150 g zimnego masła
1 jajko
* można też przyprawy zastąpić jedną łyżeczką przyprawy korzennej do piernika
*można też dodać skórkę otartą z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i przyprawami. Dodaj pokrojone w kostkę w masło. Rozetrzyj palcami masło z mąką, aby powstała kruszonka.
- Następnie dodaj jajko i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj w kulę, spłaszcz i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do lodówki na godzinę.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij dowolne kształty. Ja użyłam okrągłych foremek o różnej wielkości. Dużą foremką wycięłam okrągły kształt ciasteczek, mniejszą odznaczyłam wzór, aby ciasteczka przypominały guziki i na środku przy pomocy wykałaczki zrobiłam dwie dziurki.
- Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem wycięte już ciasteczka najlepiej jeszcze schłodzić przez 15 minut.
- Piecz przez około 10 minut, aż ciasteczka delikatnie się zrumienią.