Ciasteczka korzenne

Urocze ciasteczka korzenne w kształcie guzików. Doskonale się przechowują, długo zachowują świeżość i idealnie wpisują się w bożonarodzeniowy klimat, a ich przygotowanie nie jest trudne i czasochłonne.

korzenne-ciastka-1-686x1024 Ciasteczka korzenne

Składniki:

300 g mąki pszennej

70 g cukru pudru

szczypta soli

2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1/2 łyżeczki kardamonu

1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki mielonych goździków

150 g zimnego masła

1 jajko

* można też przyprawy zastąpić jedną łyżeczką przyprawy korzennej do piernika

*można też dodać skórkę otartą z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i przyprawami. Dodaj pokrojone w kostkę w masło. Rozetrzyj palcami masło z mąką, aby powstała kruszonka.
  2. Następnie dodaj jajko i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj w kulę, spłaszcz i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do lodówki na godzinę.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij dowolne kształty. Ja użyłam okrągłych foremek o różnej wielkości. Dużą foremką wycięłam okrągły kształt ciasteczek, mniejszą odznaczyłam wzór, aby ciasteczka przypominały guziki i na środku przy pomocy wykałaczki zrobiłam dwie dziurki.
  5. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem wycięte już ciasteczka najlepiej jeszcze schłodzić przez 15 minut.
  6. Piecz przez około 10 minut, aż ciasteczka delikatnie się zrumienią.