Śledzie na dwa sposoby to moja propozycja na urozmaicenie popularnej wigilijnej potrawy – która zazwyczaj gości na stołach w tradycyjnym wydaniu. W moim rodzinnym domu specjalistą od przygotowywania śledzi jest tata. Zazwyczaj marynuje je w oliwie z cebulą, dodaje cytrynę i ulubione przyprawy. Co jakiś czas eksperymentuje, dodaje coś nowego, jednak nie rezygnuje z tradycyjnych smaków. W tamtym roku hitem świątecznego stołu stały się przygotowane przez tatę śledzie pod pierzynką :).
Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi
Składniki:
na 1 słoik
250 g śledzi
6 suszonych pomidorów na słońcu lub w zalewie
2 łyżki kaparów (można pominąć)
oliwa po suszonych pomidorach lub olej rzepakowy
garść orzechów włoskich
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Śledzie mocz w wodzie przez 2 godziny, co jakiś czas wymieniając wodę. Następnie pokrój je w paseczki. Przełóż do miski.
- Suszone pomidory pokrój w paseczki, przełóż do śledzi, dodaj kapary oraz posiekane orzechy włoskie. Dopraw czarnym pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do wyparzonego słoika i zalej oliwą po suszonych pomidorach lub olejem rzepakowym (jeżeli używasz pomidorów suszonych na słońcu).
- Wstaw do lodówki. Śledzie najlepiej przygotować kilka dni wcześniej.
Śledzie korzenne z konfiturą z czerwonej cebuli i suszoną śliwką
Składniki:
na 1 słoik
250 g śledzi
1 czerwona cebula
3 łyżki octu jabłkowego lub winnego
1 łyżka miodu lub brązowego cukru
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
5 suszonych śliwek
sól i pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
olej rzepakowy do zalania śledzi
Przygotowanie:
- Śledzie mocz w wodzie przez 2 godziny, co jakiś czas wymieniając wodę.
- Czerwoną cebulę pokrój w piórka, na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj posiekaną cebulę, miód lub cukier, porządną szczyptę soli i 3 łyżki octu. Całość duś około 10 minut, aż cebula nieco się skarmelizuje i nabierze słodyczy. W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej octu lub miodu.
- Pod koniec smażenia dodaj posiekane w paseczki śliwki i smaż jeszcze przez chwilę. Konfiturę z cebuli przestudź, następnie dodaje posiekane w paseczki śledzie i dobrze wymieszaj. Delikatnie dopraw pieprze i ewentualnie solą.
- Przełóż do wyparzonego słoika i zalej olejem rzepakowym.
- Wstaw do lodówki. Śledzie najlepiej przygotować kilka dni wcześniej.