Śledzie na dwa sposoby

Śledzie na dwa sposoby to moja propozycja na urozmaicenie popularnej wigilijnej potrawy – która zazwyczaj gości na stołach w tradycyjnym wydaniu. W moim rodzinnym domu specjalistą od przygotowywania śledzi jest tata. Zazwyczaj marynuje je w oliwie z cebulą, dodaje cytrynę i ulubione przyprawy. Co jakiś czas eksperymentuje, dodaje coś nowego, jednak nie rezygnuje z tradycyjnych smaków. W tamtym roku hitem świątecznego stołu stały się przygotowane przez tatę śledzie pod pierzynką :).

sledzie-z-suszonymi-pomidorami-686x1024 Śledzie na dwa sposoby

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

Składniki:

na 1 słoik

250 g śledzi

6 suszonych pomidorów na słońcu lub w zalewie

2 łyżki kaparów (można pominąć)

oliwa po suszonych pomidorach lub olej rzepakowy

garść orzechów włoskich

świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Śledzie mocz w wodzie przez 2 godziny, co jakiś czas wymieniając wodę. Następnie pokrój je w paseczki. Przełóż do miski.
  2. Suszone pomidory pokrój w paseczki, przełóż do śledzi, dodaj kapary oraz posiekane orzechy włoskie. Dopraw czarnym pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż do wyparzonego słoika i zalej oliwą po suszonych pomidorach lub olejem rzepakowym (jeżeli używasz pomidorów suszonych na słońcu).
  4. Wstaw do lodówki. Śledzie najlepiej przygotować kilka dni wcześniej.

sledzie-z-konfirura-z-cebuli-686x1024 Śledzie na dwa sposoby

Śledzie korzenne z konfiturą z czerwonej cebuli i suszoną śliwką

Składniki:

na 1 słoik

250 g śledzi

1 czerwona cebula

3 łyżki octu jabłkowego lub winnego

1 łyżka miodu lub brązowego cukru

1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

5 suszonych śliwek

sól i pieprz

1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

olej rzepakowy do zalania śledzi

Przygotowanie:

  1. Śledzie mocz w wodzie przez 2 godziny, co jakiś czas wymieniając wodę.
  2. Czerwoną cebulę pokrój w piórka, na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj posiekaną cebulę, miód lub cukier, porządną szczyptę soli i 3 łyżki octu. Całość duś około 10 minut, aż cebula nieco się skarmelizuje i nabierze słodyczy. W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej octu lub miodu.
  3. Pod koniec smażenia dodaj posiekane w paseczki śliwki i smaż jeszcze przez chwilę. Konfiturę z cebuli przestudź, następnie dodaje posiekane w paseczki śledzie i dobrze wymieszaj. Delikatnie dopraw pieprze i ewentualnie solą.
  4. Przełóż do wyparzonego słoika i zalej olejem rzepakowym.
  5. Wstaw do lodówki. Śledzie najlepiej przygotować kilka dni wcześniej.