Jeżeli tak jak ja nie zdążyliście z przygotowaniem piernika dojrzewającego – mam dla Was przepis na szybki piernik czekoladowy z suszoną śliwką i imbirem. Mocno czekoladowe, korzenne ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych jest bajecznie pyszne i nie wymaga długiego czasu przygotowywania. Możecie je zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu. Idealnie smakuje z kubkiem gorącego kakao lub herbatą. Bardzo polecam !
Składniki:
250 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 masła
50 g miodu
150 g cukru trzcinowego
100 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
100 g powideł śliwkowych
200 ml mleka
3 jajka
100 g suszonych śliwek
50 g kandyzowanego imbiru (można pominąć)
dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70%), podłużna forma (keksówka) o długości około 24 cm
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, dodaj szczyptę soli, przyprawę do piernika, cynamon, kakao oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- W rondelku umieść masło, cukier, miód oraz czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się składników. Odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj mleko, powidła śliwkowe i dokładnie roztrzepane jajka.
- Suche składniki połącz z czekoladową masą. Dodaj drobno posiekany imbir oraz śliwki i jeszcze raz wymieszaj.
- Wlej ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
- Pozostaw w foremce do całkowitego ostygnięcia.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią ostudzony piernik.