Bezglutenowe placuszki z makiem to świetny pomysł na lekkie i zdrowe śniadanie, bez dodatku cukru. Robi się je w kilka minut, a smakują naprawdę dobrze. Czasem warto poszukać innego źródła słodyczy niż zwykły biały cukier. Owoce są do tego świetne zarówno świeże, jak i suszone. Eksperymentujcie, próbujcie i szukajcie swoich smaków :).
Składniki:
1 duży banan
2 jajka
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka mielonego maku (wolnego od zanieczyszczeń
3 łyżki mąki kokosowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
szczypta soli
dodatkowo: jogurt grecki i owoce do podania
Przygotowanie:
- W naczyniu blendera zmiksuj banana z jajkami oraz skórką pomarańczy.
- Dodaj oba rodzaj mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz mielony mak. Dokładnie wymieszaj.
- Smaż na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką, około 2 minuty z każdej strony.
- Podawaj z ulubionymi owocami i jogurtem greckim. Świetna będzie też domowa konfitura.