Miska pełna zdrowia czyli buddha bowl. Buddha bowls to miski pełne rozmaitości, które zawojowały media społeczenościowe. Nic w tym dziwnego ! Pełne odżywczych składników – prezentują się świetnie :). To chyba najpiękniejsze miski świata. Wypełnione po brzegi warzywami stanowią wartościowy i zbilansowany posiłek. Termin „buddha bowl” oznacza po prostu miskę Buddy, powinna być wypełniona po brzegi najlepszymi dla zdrowia składnikami. W głównej mierze składa się z kolorowych warzyw, pełnoziarnistych zbóż i wartościowego białka. Idealnym źródłem białka będzie ciecierzyca lub soczewica. Należy sięgać również po kasze na przykład jaglaną, komosę ryżową lub gryczaną niepalona. Nie pomijajcie warzyw liściastych: szpinaku, jarmużu czy sałaty masłowej. Komponując swoją miskę zdrowia nie zapominajcie o zdrowych tłuszczach, które są niezbędne w prawidłowych procesach trawiennych. W mojej buddha bowl znalazło się zarówno cudowne awokado, jak i olej rzepakowy. Ze względu na to, że to miska rozmaitości starajcie się łączyć różne smaki, kolory i faktury :).
Składniki:
na 2 porcje
1 pomidor malinowy
garść pomidorków papryczkowych
1 zielony ogórek
duża garść liści szpinaku
250 g ugotowanego bobu
250 ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
1 awokado
2 łyżki białego sezamu
1/2 szklanki białej komosy ryżowej
– sos ziołowy –
garść mięty
garść oregano
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Komosę opłucz pod bieżącą wodą, przesyp do rondelka zalej 1 szklanką wody i dopraw solą. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 – 20 minut
- Przygotuj sos, wszystkie składniki przełóż do naczynia blendera i zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw solą i pieprzem.
- Ogórka i pomidora malinowego pokrój w dość grubą kostkę. Pomidorki papryczkowe przekrój na pół.
- Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i za pomocą łyżki wyjmij miąższ. Następnie połówki awokado obtocz w nasionach sezamu.
- Tak przygotowane składniki ułóż w miskach (patrz zdjęcie) na środku układając awokado. Podawaj z ziołowym sosem, Możesz, tak jak ja wlać część sosu do awokado w miejsce po pestce.