Biszkopt z kremem mascarpone i owocami

Chodzenie boso po trawie, jedzenie owoców prosto z krzaczka, ludzie i długie rozmowy – tak zapamiętam mój krótki urlop w rodzinnym domu. Gdy przychodzi czas rozstania zawsze towarzyszy mi ścisk w żołądku, ciężko jest opuszczać ukochane osoby i miejsca z dzieciństwa. Biszkopt z kremem mascarpone i owocami był fotografowany właśnie w jednym z takich miejsc. Pieczony na specjalną okazję i jedzony wśród pięknych okoliczności przyrody – smakował jak nigdy. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Nie wymagał specjalnej dekoracji, wykorzystałam najlepsze o tej porze sezonowe owoce, dostępne w ogródku moich rodziców.

biszkopt-686x1024 Biszkopt z kremem mascarpone i owocami

truskawki-1-686x1024 Biszkopt z kremem mascarpone i owocami

Składniki:

2 biszkopty z przepisu Moje Wypieki

– krem –

750 g serka mascarpone

800 g jogurtu greckiego

1/2 szklanki cukru pudru (można dać więcej)

skórka otarta z 1 cytryny

– do nasączenia biszkotu –

4 łyżki soku z cytryny

5 łyżek wody

świeże owoce do dekoracji, u mnie 250 g truskawek, 250 g porzeczek, 250 g agrestu

świeża mięta do dekoracji

duża tortownica o średnicy 26 cm

 

Przygotowanie:

  • Upiecz 2 biszkopty z przepisu Doroty z Moje Wypieki. Jeżeli używasz mniejszej tortownicy, wystarczy jeden biszkopt przekrojony na 2 blaty.
  • W szklance wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i cytrusową wodą nasącz biszkoptowe blaty
  • W dużej misce za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszaj serek mascarpone z jogurtem greckim, skórką cytrynową i cukrem pudrem. Spróbuj i ewentualnie dodaj nieco więcej cukru pudru.
  • Kremem mascarpone oraz świeżymi owocami przełóż biszkoptowe blaty.
  • Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.