Babka pomarańczowa z żurawiną

Bardzo prosty przepis na babkę pomarańczową z żurawiną. Babka wychodzi wilgotna, a jej słodycz została przełamana kwaśną żurawiną. Spróbujcie, myślę że przepis Wam się spodoba i jeszcze nie raz zagości przy niedzielnej kawie 🙂.

 

DSC_9495-683x1024 Babka pomarańczowa z żurawiną

 

SKŁADNIKI

350 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

250 g cukru

200 g masła

sok z 1 dużej pomarańczy

250 ml śmietanki kremówki 30 %

skórka otarta z 1 pomarańczy

1 szklanka świeżej żurawiny

INSTRUKCJA

  1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
  2. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
  3. Jajka utrzyj na puch z cukrem i skórką pomarańczową.
  4. Miksuj na najmniejszych obrotach i zacznij wlewać masło.
  5. Następnie dodaj połowę mąki, wlej śmietankę, sok pomarańczowy i cały czas miksując dodaj ostatnią część mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Żurawinę obtocz w łyżce mąki i wmieszaj delikatnie w ciasto.
  7. Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  8. Piecz przez okolo 50 minut.
  9. Ostudzoną babkę posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną białą czekoladą wymieszaną z dwiema łyżkami śmietanki.

DSC_9462-683x1024 Babka pomarańczowa z żurawiną

DSC_9463-683x1024 Babka pomarańczowa z żurawiną