Bardzo prosty przepis na babkę pomarańczową z żurawiną. Babka wychodzi wilgotna, a jej słodycz została przełamana kwaśną żurawiną. Spróbujcie, myślę że przepis Wam się spodoba i jeszcze nie raz zagości przy niedzielnej kawie 🙂.
SKŁADNIKI
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
250 g cukru
200 g masła
sok z 1 dużej pomarańczy
250 ml śmietanki kremówki 30 %
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 szklanka świeżej żurawiny
INSTRUKCJA
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
- Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
- Jajka utrzyj na puch z cukrem i skórką pomarańczową.
- Miksuj na najmniejszych obrotach i zacznij wlewać masło.
- Następnie dodaj połowę mąki, wlej śmietankę, sok pomarańczowy i cały czas miksując dodaj ostatnią część mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Żurawinę obtocz w łyżce mąki i wmieszaj delikatnie w ciasto.
- Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Piecz przez okolo 50 minut.
- Ostudzoną babkę posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną białą czekoladą wymieszaną z dwiema łyżkami śmietanki.