Świąteczna sałatka z buraków i pomarańczy

Jedna z moich ulubionych o tej porze roku sałatek. Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Słodko kwaśna, idealna na świąteczny stół, i te kolory! Czyż nie są piękne? Mam nadzieję, że na stałe zagości w waszych świątecznych wyborach 🙂.

DSC_9106-683x1024 Świąteczna sałatka z buraków i pomarańczy

SKŁADNIKI

2 ugotowane buraki średniej wielkości, użyłam gotowych, trzeba sobie ułatwiać i tak pracowity już czas 🙂

rukola około 100 g

2 pomarańcze

nasiona z połowy granata

5 orzechów włoskich

– sos –

5 łyżek octu balsamicznego

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

1 łyżka miodu

1 łyżeczka konfitury z czarnej porzeczki

1 łyżeczka musztardy Dijon

2 łyżki soku z pomarańczy

porządna szczypta soli i pieprzu

INSTRUKCJA

  1. Wszystkie składniki sosu umieść w słoiczku, zamknij i zacznij energicznie potrząsać. Sos powinien być gładki, aksamitny. Przy wyjmowaniu pestek granatu, zazwyczaj zostaje nieco soku. Również możesz go dodać do dressingu :).
  2. Buraki pokrój w cienkie plasterki, najlepiej mandoliną.
  3. Pomarańcze obierz pozbywając się skóry i białej części (albedo). Pokrój w nieco grubsze od buraka plastry.
  4. Orzechy rozłup. Następnie już bez łupin podpraż na suchej patelni. Możesz je z grubsza posiekać.
  5. Rukolę ułóż na półmisku.
  6. Następnie rozłóż plasterki buraka, na to plastry pomarańczy, posyp nasionami granata i podprażonyni orzechami włoskimi.
  7. Na wierzchu rozsyp jeszcze nieco rukoli.
  8. Przed podaniem polej dressingiem.
  9. Możesz też pokruszyć fetę i dodać szynkę dojrzewającą.

DSC_9100-683x1024 Świąteczna sałatka z buraków i pomarańczy