Babka migdałowa z jabłkami umilała nam ostatni weekend. Wigotna, z wyczuwalną korzenną nutą – idealny kompan do kawy. Po upieczeniu wystarczy ją opruszyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną, gorzką czekoladą :). Myślę, że to również doskonała opcja na nadchodzące Święta. To co, kto się skusi? 🙂
Składniki:
250 g mąki pszennej typ 450
100 g drobno mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3 jajka
300 g cukru trzcinowego
200 g masła
2 łyżki musu jabłkowego
200 ml mleka
2 małe jabłka + łyżka mąki pszennej
* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Instrukcja:
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
- Masło rozpuść i ostudź.
- Mąkę wymieszaj z migdałami, proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową.
- Jajka z cukrem utrzyj ma puch. Masa powinna stać się jasna, a cukier nie powinien być wyczuwalny.
- Do masy jajecznej dodaj rozpuszczone masło, 2 łyżki musu jabłkowego i wymieszaj.
- Zacznij dodawać na zmianę mąkę i mleko, zaczynając od mąki i na niej kończąc. Nie mieszaj już mikserem, najlepiej zrób to rózgą do ubijania.
- Jabłka obierz, pozbaw je gniazd nasienny i pokrój w drobną kostkę. Następnie wymieszaj z łyżką mąki pszennej.
- Dodaj do masy i wymieszaj.
- Całość przelej do formy wysmarowanej rozpuszczonym masłem i opruszonej mąką.
- Piecz przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.