Paszteciki z warzywnym nadzieniem

Wiecie czym jest fenyloketonuria? Ja jeszcze do niedawna nie wiedziałam. Cieszę się, że marka Vitaflo zaprosiła mnie do wzięcia udziału w wyzwaniu i stworzenia przepisu dla osób chorujących na tę chorobę. Fenyloketonuria jest dziedziczna i jest chorobą metaboliczną, która polega na zaburzonej przemianie fenyloalaniny – jednego z aminokwasów.

Dowiedziałam się, że osoby na nią chorujące często boją się eksperymentować w kuchni, a ich dieta potrafi być bardzo monotonna. Korzystają z produktów naturalnych z niską zawartością białka lub ze specjalnie stworzonej dla nich żywności (żywność specjalnego przeznaczenia medycznego). Moim zadaniem było stworzenie prostego i zarazem pysznego przepisu. Nie ukrywam, że nie było to dla mnie zadanie łatwe, ale z pewnością bardzo inspirujące. Dieta dla chorych na fenyloketonurię zawiera wiele wykluczeń. Nie można jeść między innymi jaj, mięsa, mleka i jego przetworów.

Bardzo się starałam, aby przepis na paszteciki z warzwynym nadzieniem spełnił restrykcyjne wymagania i przede wszystkim smakował. Myślę, że się to udało. Śmiało można je również zapakować na prezent. Mam nadzieję, że jeżeli wśród moich czytelników są osoby chorujące na fenyloketonurię, to ten przepis im się spodoba.

Więcej informacji o fenyloketonurii znajdziecie na stronie https://www.vitapku.pl/.

DSC_8097-683x1024 Paszteciki z warzywnym nadzieniem

 

DSC_8101-683x1024 Paszteciki z warzywnym nadzieniem

SKŁADNIKI

– ciasto –

250 g mąki PKU

120 ml ProZero

2 łyżki oleju rzepakowego

3 g suszonych drożdży

szczypta soli i cukru

– nadzienie –

1 mała cukinia

1 papryka

6 pieczarek (użyłam brązowych)

1 cebula

1 duży ząbek czosnku

1,5 łyżeczki suszonego oregano

1 płaska łyżeczka soli

świeżo zmielony czarny pieprz

czarnuszka do posypania pasztecików

INSTRUKCJA

  • Z podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Pro Zero dolewaj stopniowo. Możliwe, że nie będziesz potrzebować całej ilości. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Przygotuj nadzienie.
  • Na tarce o grubych oczkach zetrzyj cukinię i pieczarki. Paprykę pokrój w cienkie paseczki.
  • Cebulę i czosnek dość drobno posiekaj.
  • Na patelnię wlej olej, dodaj cebulę i czosnek. Smaż 2 – 3 minuty, po tym czasie dorzuć paprykę, cukinię i pieczarki. Dodaj oregano, sól i porządną szczyptę soli. Smaż około 10 minut na średnim ogniu, aż cała woda z warzyw wyparuje. Spróbuj, ewentualnie jeszcze dopraw solą i pieprzem.
  • Ciasto rozwałkuj dość cienko, wytnij  z niego kółka. Na środku każdego kółka z ciasta ułóż po 2 łyżeczki farszu, a brzegi zwilż wodą, przykryj drugim kółkiem i dokładnie zlep, dociskając do brzegów widelec. Gotowe paszteciki odstaw do wyrośnięcia na 30 minut, po tym czasie posmaruj paszteciki Pro Zero i posyp czarnuszką. Piecz przez około 15 minut w 180 stopniach.

 

* Wpis powstał we współpracy z marką Vitaflo.