Majonez na białkach

Nieco lżejsza forma tradycyjnego majonezu na żółtkach. Majonez na białkach jest delikatny i puszysty, świetny jako baza sosów, czy dodatek do różnego rodzaju kanapek. Ja ostatnio użyłam go w przepisie na domowe burgery i sprawdził się doskonale. Dla osób dbających o linię istotny będzie fakt, że ma mniej kalorii, niż ten tradycyjny :). Z dodatkiem świeżych ziół urozmaici nie jedno danie, a nawet prostą kanapkę. Wymieszany z jogurtem sprawdzi się w sałatkach. Ja do jego zrobienia użyłam oleju rzepakowego, aby miał neutralny smak. Możecie dodać oliwy, która będzie już zdecydowanie bardziej wyczuwalna. Fajną cechą majonezu jest właśnie to, że możemy go dowolnie aromatyzować, poprzez użycie czosnku, rozmaitych przypraw albo świeżych ziół. Domowy majonez świetnie nadaje się na specjalne okazje i tak naprawdę, ten ze słoika mu nie dorówna :).

021-1024x685 Majonez na białkach

Składniki:

3 białka

1 łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon)

sok z połowy cytryny

około 350 ml oleju rzepakowego

sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Białka oraz musztardę wkładamy do miski i ubijamy trzepaczką lub miksujemy blenderem do uzyskania piany. Następnie nadal ubijając lub miksując powoli zaczynamy dolewać cienką strużką olej. Ubijamy, aż olej połączy się z masą i uzyskamy dość gęstą i kremową masę.
  2. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotowy majonez przechowujemy w lodówce ( nawet do tygodnia).