Burgery przygotowane z dobrej jakości wołowiny, z domowym majonezem i świeżo upieczonymi bułkami – to jedno z lepszych doznań smakowych, jakie ostatnio udało mi się przeżyć :). Bardzo lubię zamieniać owiany złą sławą fast food, w coś naprawdę smacznego i wartego poświęcenia czasu. Smak wołowiny z dodatkami i zapach drożdżowego ciasta pozostają z nami na dłużej :). Poza drożdżowymi bułkami, postanowiłam zrobić również majonez z samych białek, które pozostały mi po przygotowaniu bułek (przepis podam na blogu). W mojej kuchni nic się nie marnuje :). Przepis na bułki nie jest mój, od lat korzystam ze sprawdzonej receptury z Kwestii Smaku (bułeczki drożdżowe). Bułki są miękkie i maślane w smaku. Dużym plusem jest łatwość ich przygotowania. Ja na potrzeby tego przepisu, użyłam połowy składników. Wyszło mi 14 małych bułeczek. Pozostają świeże na drugi dzień i jeżeli nam zostaną, będą idealne na śniadanie. Domowe burgery są naprawdę pyszne, idealne gdy mamy gości. Wystarczy, że przygotujemy różnorodne dodatki, a każdy sam złoży swojego burgera :).
Zapach ciasta drożdżowego, jaki unosi się podczas pieczenia jest niesamowity! Uważam, że dom powinien właśnie tak pachnieć, ewentualnie pieczonym chlebem :). Oba te aromaty są moimi ulubionymi. Kojarzą mi się z dzieciństwem, a w szczególności z ciastem drożdżowym mojej mamy, które piekła razem z marmoladą, a ja popijałam mlekiem :). Nie raz nie mogąc się doczekać, wyjadałam je prosto z blachy jeszcze gorące. To naprawdę przyjemne wspomnienie :).Gdy zagniatam ciasto drożdżowe, przechodzę przez kolejne etapy jego przygotowania – ogarnia mnie spokój, wszelkie zmartwienia odchodzą gdzieś na bok. Na mnie działa to wręcz terapeutycznie.
Składniki na burgery:
Na około 10 – 12 burgerów (zależy od ich wielkości)
500 g mielonej wołowiny
1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę i zeszklonej na patelni
1 płaska łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
2 łyżki wody gazowanej
1 łyżeczka musztardy
sól i świeżo mielony pieprz
Przykładowe dodatki: bułeczki drożdżowe, sałata, świeże liście szpinaku, kiełki słonecznika, pomidor, awokado, czerwona cebula, domowy majonez, sos jogurtowy.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na domowe burgery przekładamy do miski, przyprawiamy porządną ilością soli oraz pieprzu i delikatnie wyrabiamy, aby powstała jednolita masa. Nie róbmy tego jednak zbyt długo. Dodatek wody gazowanej ma sprawić, że pozostaną soczyste i delikatne.
- Nagrzewamy patelnię, nie dodajemy tłuszczu. Długość smażenia burgerów zależy od ich wielkości. Moje były średnie i zajęło mi to około 2,5 minuty z każdej strony. Pamiętajmy, aby ich nie przyciskać i nie nakłuwać widelcem, mają zostać soczyste.
- Bułeczki kroimy na pół i podgrzewamy w piekarniku.
- Połówki bułki smarujemy domowym majonezem, kładziemy liście szpinaku, kiełki, na to burgera, dokładamy plaster pomidora, czerwoną cebulę i plastry awokado. Przykrywamy drugą połówką bułki i delikatnie dociskamy.