Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka z dżemem malinowym świetnie smakują i są bardzo proste w wykonaniu. Kruche, domowe idealne do herbaty i jako prezent dla bliskiej osoby. Wspaniale maślane, a słodycz przełamana jest aromatem skórki cytrynowej i lekko kwaskowym dżemem malinowym.

DSC_3617.NEF_-686x1024 Kruche ciasteczka

ciasteczka-686x1024 Kruche ciasteczka

Składniki:

250 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

szczypta soli

150 zimnego masła

1 jajko

skórka otarta z jednej cytryny

dodatkowo: dżem malinowy, cukier puder

kruche-ciasteczka-686x1024 Kruche ciasteczka

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, solą i skórką otartą z cytryny.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i jajko i zacznij wyrabiać ciasto.
  3. Pod wpływem ciepła dłoni wszystkie składniki zaczną się ze sobą łączyć. Nie wyrabiaj zbyt długo, tylko do uzyskania gładkiego ciasta.
  4. Gotowe ciasto uformuj w kulę, spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
  5. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 160 stopni. Ciasto podziel na 2 części. 1 część rozwałkuj na grubość 3 mm, drugą na czas wałkowania schowaj do lodówki.
  6. Z ciasta powycinaj kółka za pomocą szklanki lub foremki. W połowie kółek powycinaj serduszka za pomocą foremki do ciastek. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wycięte serduszka też możesz upiec albo połączyć w kulę i jeszcze raz rozwałkować.
  7. Ciasteczka piecz przez około 15 minut.
  8. Tak samo postępuj z drugą częścią ciasta.
  9. Po upieczeniu pozostaw ciasteczka do ostygnięcia.
  10. Całe ciasteczka posmaruj łyżeczką dżemu malinowego i przykryj ciasteczkami z wyciętym sercem. Jeżeli dżem będzie bardzo gęsty – możesz go rozrzedzić dodając nieco wody.
  11. Złożone ciasteczka posyp cukrem pudrem.